ΓΔ: 1409.36 -2.02% Τζίρος: 85.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απόσυρση των φθηνών φαρμάκων από την αγορά καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα αποτραπεί με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών.

Αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν, αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα φθηνά σκευάσματα θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες και σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να προστατευτεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «το φαινόμενο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία».

Ο ΠΦΣ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτά που αποσύρονται, «είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής».

Το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα αποτραπεί, εκτιμά ο ΠΦΣ με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα φαρμάκων ζητούν οι βιομηχανίες του κλάδου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή του στον υπ. Υγείας πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων και να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγή όποιο σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιγότερες οι ελλείψεις σε φάρμακα σε σχέση με την ΕΕ λένε οι βιομήχανοι

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει ότι τέτοιου είδους ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με τη φετινή έντονη εποχική αύξηση των λοιμώξεων.
Pleuris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δίμηνη διορία στις διαπραγματεύσεις για την τιμή του φαρμάκου

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε προς το σύλλογο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πώς αν δεν εξασφαλιστούν εκπτώσεις θα ισχύσουν από το φθινόπωρο τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο.
businessdaily-Unipharma
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δέκα βραβεία σε δύο μήνες για UNI-PHARMA και InterMed του ΟΦΕΤ

Η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), δήλωσε σχετικά: «Αυτό που μας χαρακτηρίζει στον ΟΦΕΤ, είναι ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της καινοτομίας και της αριστείας».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.