ΓΔ: 1207.57 0.63% Τζίρος: 17.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Τί είναι ο Οδηγός Ψηφιακής Προσβασιμότητας και πού μπορεί να βοηθήσει

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της προσβασιμότητας, να ενδυναμωθεί η ευαισθητοποίηση και να ενθαρρυνθούν δράσεις για τη δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Στη δημοσιότητα δίνει την πρώτη έκδοση του Οδηγού Ψηφιακής Προσβασιμότητας για ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης» η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα (Global Accessibility Awareness Day) που γιορτάζεται σήμερα 18 Μαΐου για 12η φορά.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της προσβασιμότητας, να ενδυναμωθεί η ευαισθητοποίηση και να ενθαρρυνθούν δράσεις για τη δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Ο «Οδηγός» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής δημόσιας Διοίκησης να καταρτίσει ένα πλήρες, δομημένο και συνοπτικό εγχειρίδιο για την ψηφιακή προσβασιμότητα. Ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστούν όλες οι σχετικές έννοιες, όπως της χρηστικότητας και της συμπερίληψης, καθώς και να δοθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για θέματα, όπως η συμμετοχή των χρηστών στην αξιολόγηση της ψηφιακής προσβασιμότητας.

Επισημαίνεται ότι για την τελική κατάρτιση του «Οδηγού», μελετήθηκαν διεξοδικά οι απόψεις και ενσωματώθηκαν τα σχόλια που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Δημόσιας Διαβούλευσης, από φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενημέρωση και την εκπαίδευση αναφορικά με τη συμπερίληψη επαγγελματιών όλων των κλάδων, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, εκπαιδευτικών, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων, τη διενέργεια εργαστήριων και την προώθηση δράσεων που αναδεικνύουν τις προσβάσιμες αρχές σχεδιασμού, τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές για ένα ψηφιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήθηκαν 35% οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο το 2022

Για πρώτη φορά οι ψηφιακές συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο, με τις περισσότερες να είναι «οικονομικές» και αποτέλεσαν σχεδόν τις μισές από αυτές που πραγματοποίησαν οι πολίτες τη χρονιά που πέρασε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διασύνδεση του gov.gr με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, στο «Μίτος» έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 2.000 διαδικασίες, για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και 2.500 επιπλέον βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας για να προστεθούν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης «τρέχει» ο μετασχηματισμός των ΚΕΠ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση και αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού των ΚΕΠ με στόχο να παρέχουν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και πολίτες.