ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έλεγχοι και πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 20 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ξεκίνησε η διαδικασία των ελέγχων και της επιβολής προστίμων από την Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, σε εφαρμογή της νέας πυροσβεστικής διάταξης που προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τον φετινό χειμώνα που ευνοούν τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η Δημοτική Αστυνομία με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους δημότες, αν δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με την νέα πυροσβεστική διάταξη.

Όπως αναφέρεται μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 20 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Επιπλέον σημειώνεται ότι «η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι φέτος δεν θα αποσταλούν οι γνωστές ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες όπου τους δίνονταν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό του χώρου ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στον καταλογισμό του προστίμου αφού πρώτα γίνει αυτοψία. Επίσης γίνεται γνωστό ότι, εάν οι ιδιοκτήτες προβούν στον καθαρισμό μετά την επίδοση του προστίμου, μπορούν να προσέλθουν στην Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουν μείωση, αλλά όχι ακύρωση του προστίμου.

Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει, υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά αλλά και αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Επιπλέον περιλαμβάνει αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Από τις 20 Απριλίου μέχρι σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, έχει λάβει 40 καταγγελίες για οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 1,7 εκατ. στρέμματα καμένης γης ο απολογισμός των φετινών πυρκαγιών

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), φέτος έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές. Πάνω από 960.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο. Τον Αύγουστο κάηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα.