ΓΔ: 2485.58 -1.05% Τζίρος: 74.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:32:34
Φώτο: Shutterstock

Στη Σερβία θα μετεγκατασταθούν περίπου 100 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τον εντοπισμό των επιλέξιμων ανηλίκων θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ για την ορθή υλοποίηση της δράσης θα συνεργαστούν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Την υλοποίηση πρότασης της σερβικής κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξετάστηκαν οι νομικές και διαδικαστικές παράμετροι του εγχειρήματος, ενώ όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι οι ενέργειες για τη μετεγκατάσταση θα εξασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα συμφωνήσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που θα μετεγκατασταθούν στη Σερβία, ανέρχεται σε περίπου 100. Από την πλευρά της Ελλάδας, τον συντονισμό για τον εντοπισμό των επιλέξιμων ανηλίκων θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ για την ορθή υλοποίηση της δράσης θα συνεργαστούν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, «η συμμετοχή της Σερβίας -χώρας που δεν ανήκει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, αποτελεί αφετηρία ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών για αντίστοιχες δεσμεύσεις». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «η Σερβία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδας και η συνδρομή της έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι «η συνάντηση με τον Σέρβο πρέσβη με θέμα την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στη Σερβία, επιβεβαιώνει την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" και πρόσθεσε ότι "βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον και οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς εξήγησε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε ότι «ως αξιόπιστος σύμμαχος η Σερβία βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, έτοιμη να μοιραστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και να βοηθήσει τον στρατηγικό εταίρο της με τη φροντίδα ορισμένων παιδιών μεταναστών. Ως δύο χώρες που μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, είμαι πεπεισμένος ότι εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία για μία φυσιολογική ζωή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Eπενδύσεις και προσφυγικό στην ατζέντα της πρωθυπουργού της Σερβίας, Μπρενάβιτς

Χρειάζεται κοινή ευρω-αραβική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δήλωσε η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπρενάβιτς, στο πλαίσιο της 4ης Ευρω-αραβική Συνόδου Κορυφής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Γουρούνια σε χοιροστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Αφρικανική πανώλη χοίρων εξαπλώνεται στη Βοϊβοντίνα, θανατώνονται 11.000 ζώα

Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μεγάλη φάρμα στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας. Ξεκινά η θανάτωση 11.000 χοίρων, ενώ η νόσος εντοπίστηκε πρόσφατα και σε άλλα γειτονικά κράτη.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον αθλητισμό

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό με έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα και κοινά θερινά camps, προσφέροντας ευκαιρίες ανταλλαγών και δραστηριοτήτων για νέους.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων από Λαμπεντούζα: Ο Θεός είναι για όλους μας ένα ασφαλές λιμάνι

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄ επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα, τονίζοντας πως το νησί συμβολίζει το μεταναστευτικό ζήτημα για την Ευρώπη. Κατέθεσε λουλούδια και προσευχήθηκε στους τάφους προσφύγων που χάθηκαν στη Μεσόγειο.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του σε εκδήλωση του κόμματος στο Βελιγράδι

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να αναφέρει πότε ακριβώς. Επεσήμανε ότι στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί του νέου συνασπισμού «Ενωμένη Σερβία».
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Συναντήσεις με Ταλιμπάν για επαναπατρισμό Αφγανών προσφύγων

Ταλιμπάν αξιωματούχοι φθάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον επαναπατρισμό Αφγανών προσφύγων, με οργανώσεις να αντιδρούν. Η άφιξή τους στο Βέλγιο θα γίνει μέσω Τουρκίας.