Φωτο: Shutterstock

Ζητήματα διαφάνειας για τα «κόκκινα» δάνεια θέτει η ΓΣΕΒΕΕ

Σύγκληση της επιτροπής για τα κόκκινα δάνεια ζητάει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα η ΓΣΕΒΕΕ διότι όπως τονίζει «εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν θέματα διαφάνειας».

Τις ανησυχίες της για θέματα διαφάνειας που άπτονται της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα. 

Ειδικότερα όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν θέματα διαφάνειας. Όπως αναφέρει στην επιστολή της «στα τιτλοποιημένα δάνεια τα οποία θα διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες θα περιλαμβάνονται δάνεια διαφορετικού βαθμού πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εξ ου και η διάκριση σε ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2, με το ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις στις "ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που πρέπει προηγουμένως να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BB, BBL ή υψηλότερη", όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του νόμου.
 
Τούτου δοθέντος ποιες διαβεβαιώσεις παρέχουν οι τράπεζες ότι δεν θα μεταβιβάζουν και εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε κάθε τιτλοποίηση να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν "υψηλότερη" αξιολόγηση και να γίνεται πιο ελκυστική στην αγορά και να εξασφαλίζει καλύτερη τιμή; Ο κίνδυνος κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να μεταβιβάσουν και εξυπηρετούμενα δάνεια, επικαλούμενες την ανάγκη αποφυγής του κινδύνου κατάπτωσης των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μάθουν εκ των υστέρων ότι το δάνειο τους έχει εκχωρηθεί από την τράπεζα σε τρίτο και στη συνέχεια να εκτεθούν σε αδικαιολόγητες πιέσεις και κινδύνους»

 
Επίσης, στην επιστολή διατυπώνονται «εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες του νέου θεσμικού καθεστώτος που δημιουργείται, με τη διαδικασία της τιτλοποίησης των δανείων και τη δραστηριοποίηση των εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων, εφόσον αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν είναι ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων, αλλά η εξυγίανση και η υποστήριξή τους, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.
 
Το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως περιγράφει το άρθρο 6 του ν. 4649/2019, το ελληνικό Δημόσιο θα εκδίδει πράξεις παροχής εγγύησης προς τους ομολογιούχους υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, νομιμοποιεί το ενδιαφέρον της Ελληνικής Βουλής να προκαλέσει σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών προς διερεύνηση των σχετικών ερωτημάτων.
 
Επιβάλει επίσης, την υποχρέωση των εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) όπως αυτές αδειοδοτούνται βάσει της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας ΠΕΕ 118/19.5.2017 να παραστούν στη συνεδρίαση και να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς τον ελληνικό λαό κι εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που πιθανά να εκτεθούν από τις αλλαγές του νέου νόμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ