ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανανεώνεται ο στόλος του ΟΑΣΑ με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν 700 νέα λεωφορεία που θα έρθουν να αντικαταστήσουν όσα θα αποσυρθούν μέχρι το 2023, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση της συγκοινωνίας στην Πετρούπολη, ο υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για τα βήματα που γίνονται με στόχο την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και σημείωσε πως το ένα τρίτο του νέου στόλου θα αποτελείται από ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

«Το μεγάλο στοίχημα, για το οποίο θα κριθεί και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είναι εάν θα μπορέσουμε, μέσα στο 2020, να ανατάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να έχουν καινούργια λεωφορεία εντός δεκαοκτώ μηνών», ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε: «Είναι ένας διαγωνισμός, με τον οποίο πρέπει να προμηθευτούμε τουλάχιστον επτακόσια λεωφορεία, διότι μέχρι το 2023 αποσύρονται επτακόσια λεωφορεία, εκτός αν θέλουμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Αρσένη, που είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμφωνήσετε, να αυξήσουμε το νόμιμο όριο ηλικίας των λεωφορείων στην Ελλάδα, όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως, διότι δεν μπορούσε να κάνει έναν σοβαρό διαγωνισμό και να προμηθευτεί νέα λεωφορεία».

Όπως, εξάλλου, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «το ένα τρίτο τουλάχιστον των λεωφορείων αυτών θα είναι ηλεκτροκίνητα», και γι' αυτό θα απαιτηθεί προσεκτικός σχεδιασμός αναφορικά με τις διαδρομές που θα καλύπτουν τα νέα λεωφορεία και τις κλιματολογικές συνθήκες.

«Ο στόχος μας είναι με τον υπάρχοντα στόλο που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας να κάνει ο ΟΑΣΑ την καλύτερη δυνατή βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρέξουμε γρήγορα τη διαδικασία για έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να έχουν καινούργια λεωφορεία εντός δεκαοκτώ μηνών», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leoforeia-Sygkoinonia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάμερες που θα στέλνουν «ραβασάκια» στους παραβάτες εγκαθιστά ο ΟΑΣΑ

Θα τοποθετηθούν 12 νέες ψηφιακές κάμερες καταγραφής παραβάσεων σε λεωφορειολωρίδες που θα μπορούν να εντοπίζουν και την παραβίαση του ορίου ταχύτητας και την κλήση να αποστέλλεται στα σπίτια των παραβατών.