ΓΔ: 1489.72 -0.26% Τζίρος: 22.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο μήνυμα 112 σε Εύβοια και Βορειοανατολική Αττική λόγω κακοκαιρίας

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το 112 ήχησε για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών για πρώτη φορά, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη το πρωί της Κυριακής, λόγω της κακοκαιρίας, στους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής και Εύβοιας, περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων. Την ίδια στιγμή η ΕΜΥ εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο καιρού, τονίζοντας ότι το απόγευμα η κακοκαιρία θα χτυπήσει τις Κυκλάδες και το βράδυ τη Χίο και τη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το 112 ήχησε για τους κατοίκους της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Αττικής για πρώτη φορά, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συνιστώντας στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε στις 18-06-2023/0000 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική χώρα μέχρι τις βραδινές ώρες με μειούμενη ένταση. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται σήμερα Κυριακή (18-06-2023):

  1. μέχρι τις μεταμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και νότια Εύβοια,
  2. μέχρι τις απογευματινές ώρες στις βόρειες Κυκλάδες,
  3. μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, ειδικότερα στη Χίο και τη Λέσβο.
  4. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η κακοκαιρία χτύπησε το Σάββατο με σφοδρότητα τη Χαλκιδική, και ένας οδηγός κατέγραψε με το κινητό έναν χείμαρρο να παρασέρνει το αυτοκίνητό του ενώ αυτός ήταν μέσα. Όπως φαίνεται στο βίντεο, το νερό κάλυψε το ΙΧ, το οποίο ακολούθησε μία τρελή πορεία προτού επέμβουν τα κλιμάκια της Αντιπεριφέρειας. Ευτυχώς, ο άντρας κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημά του χωρίς να κινδυνεύσει. Η κακοκαιρία έχει σαρώσει μεγάλο μέρος της Εύβοιας αλλά και της Σκύρου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε σπίτια, δρόμους αλλά και καλλιέργειες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ρίχνει ασταμάτητα έντονη βροχή με την καταιγίδα να «χτυπά» όλο το Νομό. Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευβοίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε δρόμους τόσο της Νότιας αλλά και της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από τους υψηλούς τόνους βροχής που πλήττουν το νομό από τα ξημερώματα, όπως θα δείτε χαρακτηριστικά στα παρακάτω βίντεο. Το πρώτα σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στην Εύβοια από το έντονο κύμα κακοκαιρία που «χτυπάει» τη χώρα από την Παρασκευή, καθώς στην περιοχή του Αλιβερίου έριξε ισχυρή καταιγίδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια.

Επί ποδός βρίσκεται η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και η Πυροσβεστική η οποία έφτασε στο σημείο καθώς ενημερώθηκε από τους ένοικους. Η έντονη βροχόπτωση είχε μεγάλη διάρκεια, συνοδεύτηκε από ασταμάτητους κεραυνούς, στη Νότια Εύβοια. Μάλιστα, από την καταιγίδα γέμισε με σημαντικό όγκο νερού η παραλία του Καράβου, με συνέπεια τα οχήματα μετά βίας να διασχίζουν τον δρόμο.

Σφοδρή είναι από τα ξημερώματα η βροχόπτωση σε ολόκληρη τη Λέσβο, χωρίς σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ωστόσο, στην παραλία Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης.

Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας, επίσης στο Πλωμάρι, φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος. Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας για να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή από αύριο η Πολιτική Προστασία ενόψει επέλασης του χιονιά

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «χιόνια αναμένεται να πέσουν αύριο μετά το μεσημέρι κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, πάνω από το Ωραιόκαστρο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα βόρεια της Αττικής τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07-01-2024).