ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα σε τροχιά μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών ΣΕΔΕ στην Ελλάδα είχε ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με μείωση 63.9%.

Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε μείωση 57.1% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας και ενεργοβόρου βιομηχανίας σε σχέση με το 2005, επίδοση που την κατατάσσει στην 6η θέση στην ΕΕ-27 και 12 θέσεις πιο ψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 (-37.9%). Παρά την ενεργειακή κρίση, οι εκπομπές του 2022 ήταν χαμηλότερες και από αυτές του 2021 (34 εκ. τόνοι).

Αυτό προκύπτει από έκθεση του Green Tank για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους εν λόγω κλάδους, που εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης:

  • Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών ΣΕΔΕ στην Ελλάδα είχε ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με μείωση 63.9% συγκριτικά με το 2005, κυρίως χάρη στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΣΕΔΕ μείωσαν τις εκπομπές τους κατά 80.3%.
  • Το 2022 ειδικότερα οι εκπομπές του τομέα μειώθηκαν κατά 5.3% σε σχέση με το 2021 εξαιτίας της υποχώρησης των ορυκτών καυσίμων και κυρίως του ορυκτού αερίου (-13.6 %) και της υποκατάστασής τους από ΑΠΕ. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές του τομέα εμφάνισαν ιστορικό χαμηλό με 19.3 εκ. τόνους, παραμένοντας ωστόσο πολύ υψηλότερες από τον στόχο των 7 εκ. τόνων που έχει θέσει το ΕΣΕΚ για το 2030.
  • Οι βιομηχανικοί κλάδοι εξέπεμψαν συνολικά 12.5 εκ. τόνους ισοδύναμου CO2 το 2022, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 30.5% σε σχέση με το 2005, και πάλι πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη μείωση στην ΕΕ-27 (-10%). Συγκριτικά με το 2021, οι βιομηχανίες μείωσαν τις εκπομπές τους στην Ελλάδα κατά 3.3%, μια μείωση μικρότερη από την αντίστοιχη στην ΕΕ-27 (-6.4%).

«Παρά τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις που υπάγονται στο χρηματιστήριο ρύπων, οι επιδόσεις το 2022 βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από τους εθνικούς κλιματικούς στόχους για το 2030. Απαιτείται συνεπώς η χάραξη μιας πιο ενεργητικής εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής προκειμένου να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των δύο αυτών κομβικών τομέων Αυτή πρέπει να αποτυπωθεί τόσο στο υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ όσο και στους αντίστοιχους τομεακούς προϋπολογισμούς άνθρακα σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα και συνιδρυτής, The Green Tank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας Ιουνίου στη Βρετανία

Νέο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας Ιουνίου σημειώθηκε στη νότια Αγγλία με 35,7°C στο Τσάρλγουντ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1957 και του 1976 που ήταν 35,6°C, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Οι φωτιές στη βλάστηση ξεσπούν νωρίτερα κάθε χρόνο

Σπάνιες φωτιές σε βλάστηση ξέσπασαν φέτος στη Γροιλανδία από τον Ιούνιο. Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κύρια στην Αρκτική, και το Ελ Νίνιο. Οι φωτιές αυτές θεωρούνται νέο φαινόμενο για το νησί.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η πράσινη ενέργεια κάλυψε για πρώτη φορά την αυξημένη ζήτηση του 2025

Η Κίνα σημείωσε ιστορικό σταθμό για το κλίμα, αφού η αύξηση παραγωγής πράσινης ενέργειας το 2025 κάλυψε πλήρως τη νέα ζήτηση. Η Κίνα συνέβαλε το 60% στην παγκόσμια αύξηση ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά.