ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
south Korea
Sjutterstock

Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε τον Ιούνιο εμπορικό πλεόνασμα μετά από 16 μήνες

Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,7% την περίοδο αυτή έναντι 14% τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 1,1 δισ. δολάρια, το πρώτο πλεόνασμα από τον Φεβρουάριο του 2022.

Tο πρώτο της εμπορικό πλεόνασμα μετά από 16 μήνες, ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Νότια Κορέα, με ώθηση από τις ισχυρές εξαγωγές αυτοκινήτων και τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος έναντι προσδοκιών των οικονομολόγων για μείωση 3,6%. Οι εξαγωγές είχαν βυθιστεί κατά 15,2% τον Μάιο. Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,7% την περίοδο αυτή έναντι 14% τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 1,1 δισ. δολάρια, το πρώτο πλεόνασμα από τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η πτώση των εξαγωγών έχει πιθανότατα ήδη πιάσει πάτο, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό από εδώ και πέρα είναι αν η ανάκαμψη θα έχει σχήμα "V" ή "L"» δήλωσε ο Moon Junghiu, οικονομολόγος της KB Kookmin Bank, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.  Παρά τη βελτίωση, παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης της βιομηχανίας ημιαγωγών, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης για τη Νότια Κορέα.

Η μελλοντική ζήτηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας, και όπου η μειωμένη ζήτηση έχει προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι εξαγωγές ημιαγωγών της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά 28% τον Ιούνιο, μετά από πτώση 36% τον Μάιο, ενώ οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 41%. Οι υπερπόντιες αποστολές αυτοκινήτων σημείωσαν άλμα 58%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

proskopoi-scouts
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόωρο τέλος στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στη Ν. Κορέα λόγω καιρού

Ο τυφώνας Χανούν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην Ιαπωνία, αναμένεται να περάσει κοντά από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι πρόσκοποι. Πότε θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στις πατρίδες τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίθριος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές

Τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, με γρήγορη βελτίωση. Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο, με σταδιακό περιορισμό των φαινομένων στην Κρήτη. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έφυγε» η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η σπουδαία ηθοποιός και σεναριογράφος είχε αποτελέσει με τον Σταμάτη Φασουλή από τα βασικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου, ενώ έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.