ΓΔ: 2258.91 -1.74% Τζίρος: 88.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:43
ΑΑΔΕ στην οθόνη
Χρήστης πληκτρολογεί σε λάπτοπ με την αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ στην οθόνη.

ΑΑΔΕ: Γίνονται ψηφιακές οι βεβαιώσεις μητρώου από 6 Ιουλίου

Προσεχώς, οι ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου θα συμπληρωθούν και με το ιστορικό μεταβολών των πολιτών κι επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ζητούνται 40.000 επανεκτυπώσεις βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, δημιουργεί ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου για πολίτες κι επιχειρήσεις, που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσα από την πύλη του myAADE, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. 

Ψηφιακά μέσα από την πύλη του myAADE (myaade.gov.gr), θα μπορούν από αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου, πολίτες και επιχειρήσεις, να εκδίδουν βεβαιώσεις που περιέχουν τα στοιχεία Μητρώου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την υποβολή των δηλώσεών τους και αποτυπώνουν την τρέχουσα εικόνα τους.

Ειδικότερα, από τις 6 Ιουλίου, πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), βεβαιώσεις, που περιέχουν τα στοιχεία Μητρώου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την υποβολή των δηλώσεών τους και αποτυπώνουν την τρέχουσα εικόνα τους.

Η διαδρομή που ακολουθείται είναι:

  • Για τους πολίτες «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Στοιχεία Φυσικού Προσώπου» / «Έκδοση»
  • Για τις επιχειρήσεις «Στοιχεία Επιχείρησης» / «Συνοπτική Έκδοση» ή «Αναλυτική Έκδοση».

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι, μετά την υποβολή της δήλωσης Μητρώου Δ210 ή Δ211 και τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης, απευθύνονταν στη ΔΟΥ τους για να ζητήσουν την επανεκτύπωσή της σε περιπτώσεις, που αυτή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες εκτός ΑΑΔΕ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ζητούνται 40.000 επανεκτυπώσεις βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ.

Οι νέες Βεβαιώσεις Μητρώου τρέχουσας εικόνας εκδίδονται αποκλειστικά ψηφιακά, καταργώντας την επανεκτύπωση, φέρουν ψηφιακή σφραγίδα και κωδικό γρήγορης απόκρισης (Quick Response Code - QR CODE) για την επαλήθευση από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α.1096/2023), οι ψηφιακές βεβαιώσεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές για κάθε νόμιμη χρήση. Προσεχώς, οι ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου θα συμπληρωθούν και με το ιστορικό μεταβολών των πολιτών κι επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: 4% περισσότερους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη τον Μάρτιο

Αύξηση 3,99% καταγράφηκε στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Μάρτιο 2026 σε σύγκριση με το 2025. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφθασε τα 888 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 0,79% σε ετήσια βάση.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασες τη δήλωση; Την υποβάλει η εφορία και στη στέλνει μαζί με τα πρόστιμα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, θα την υποβάλει η ίδια και στη συνέχεια θα τους κοινοποιεί το εκκαθαριστικό μαζί με τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Brother η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τι «κόβουν» οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ταμειακές μηχανές με νέο λογισμικό που θα παραλάβει τον Ιούνιο, απαλλάσσοντας τους επαγγελματίες από την υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων.