ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Απαγόρευση της εργασίας και μεταφοράς ιπποειδών εν μέσω καύσωνα

Εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζει πως τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, ενώ η μεταφορά τους θα γίνεται υπό πλήρη προστασία.

Την απαγόρευση της εργασίας των ιπποειδών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».

«Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Η εξασφάλιση της ευζωίας των οικόσιτων ιπποειδών όπως και κάθε ζώου εργασίας ή συντροφιάς, αποτελεί βαθύ και πολυεπίπεδο κοινωνικό ζήτημα που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας αλλά και τελικά, την ίδια μας την ανθρωπιά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας προβλέπεται ότι:

  • Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
  •  Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35οC, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ανεργία των νέων μειώθηκε από 39,5% το 2019 στο 13%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο διαδίκτυο βίντεο για την ανεργία των νέων, παρουσιάζοντας απαντήσεις νέων στην ερώτηση πού πιστεύουν ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλήρη λειτουργία το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από σήμερα με λιγότερη γραφειοκρατία

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που φέρνει ψηφιακή αναβάθμιση στην αγορά εργασίας, διευκολύνοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους, με μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση της διαφάνειας.
Φρέσκα λαχανικά φρούτα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει τον Φεβρουάριο η προθεσμία για το Μητρώο Εμπόρων Οπωροκηπευτικών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει ότι λήγει η προθεσμία για ανανέωση εγγραφής στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών. Δόθηκε παράταση έως 20 Φεβρουαρίου 2026 για τους εμπόρους και έως 27 Φεβρουαρίου 2026 για τους παραγωγούς.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 6.500 πολίτες στις Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη προσέλευση σε επιχειρήσεις και πολίτες σημειώθηκε στις «Ημέρες Καριέρας» ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη (13-14/2/2026), με 150 επιχειρήσεις, 4.000+ διαθέσιμες θέσεις και 6.500 επισκέπτες να πραγματοποιούν συνεντεύξεις.