ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σε Καλαμάτα και Πύργο

Μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους οικισμών της Μάνδρας καθώς κατευθύνεται προς τα εκεί το μέτωπο της φωτιάς από τα Δερβενοχώρια, ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι.

Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες σε όλη τη χώρα, καθώς μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Κουβαρά Αττικής, Λουτράκι, Δερβενοχώρια, οι οποίες μαίνονται και σήμερα, νέες εστίες σε Καλαμάτα, αρχαία Ολυμπία, Δαφνί Αττικής έρχονται να δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους.

Προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα. Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση. Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία. «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.

Απειλείται η Μάνδρα και οι οικισμοί της

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Νέες αναζωπυρώσεις σε Άγιο Χαράλαμπο και Πανόραμα Λουτρακίου

Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, Λουτρακίου, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι εστίες της φωτιάς παίρνουν διαστάσεις, με αποτέλεσμα να φθάνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν συνεχώς να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Νέα μέτωπα φωτιάς σε Καλαμάτα, Αρχαία Ολυμπία και Χαϊδάρι

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, Χρυσοκελλαριά, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στην Μεσσηνία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση. Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία. Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς εκδηλώθηκε πριν από λίγο στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στο ίδιο ύψος με την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στο Δαφνί, αλλά από την άλλη πλευρά της λεωφόρου Αθηνών.

Στο σημείο σπεύδουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο μέτωπο στο Δάφνι, όπου τώρα επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 7 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

Η Γαλλία ενισχύει τις ελληνικές δυνάμεις στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στείλει δυο Canadair, ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και δεκαοχτώ πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, «μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής η γαλλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας αποφάσισε την αποστολή μίας δύναμης υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν στηρίξει την Γαλλία, αποστέλλοντας δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.