ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Εκκένωση οικισμών στη Ν. Πέραμο, σοβαρες διαστάσεις η φωτιά στη Ρόδο

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις στο μέτωπο που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι, ενώ στη μάχη έχουν προστεθεί και τρία ελικόπτερα Chinook που επιχειρούν στη Δ. Αττική.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, παρά το γεγονός ότι δίνουν μάχες όλες οι δυνάμεις και κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι' αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Λουτράκι συνεχίζονται και εκεί οι αναζωπυρώσεις, ενώ στη Ρόδο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα καίει πυκνό πευκοδάσος μεταξύ των οικισμών Απόλλωνα και Λάερμα.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν, με τη φωτιά να κινείται προς τη θάλασσα. Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν το κύριο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.