ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στο νησί.

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα ώστε να συνδράμει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από παραλία των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από την Πυροσβεστική πως ζητήθηκε με μηνύματα μέσω του 112 η εκκένωση του κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου και νωρίτερα η εκκένωση στον Λάρδο και Πυλώνα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο. Εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο, σύντομο ιστορικό:

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο. Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα. Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας. Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές σε Πλάτσα Μεσσηνίας και Παιανία - Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο

Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.