ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
rodos fotia apeglovismo
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πυροσβεστική για Ρόδο: Aπεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας.

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο».

Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού». Επίσης όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Το 2027 θα προσληφθούν 600 νέοι πυροσβέστες θητείας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε στη «Βραδυνή» την πρόσληψη 600 πυροσβεστών φέτος και άλλων 600 το 2027. Τόνισε τη μείωση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων φέτος, αλλά και την ανάγκη επαγρύπνησης.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Ολονύχτια μάχη της Πυροσβεστικής με δύο φωτιές στη Γόρτυνα

Ολονύχτιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής για δύο φωτιές στον δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης. Η άμεση κινητοποίηση έσβησε τις πυρκαγιές σε Πανασό και Μούλια. Ενεργείται έρευνα για τα αίτια. Η Κρήτη σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκύρος: Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμούς σε Κλούθρο και Χάρτσα

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για άνδρα που θεωρείται ύποπτος για δύο πυρκαγιές στη Σκύρο τον Αύγουστο. Ο ίδιος αρνήθηκε εμπλοκή, αλλά μετά από έρευνα και αξιολόγηση στοιχείων, οι αρχές προχώρησαν σε εντολή σύλληψης.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Red Code» αύριο για φωτιές σε Αττική και άλλες 11 περιφερειακές ενότητες

Σε κατάσταση ετοιμότητας «Red Code» θα βρίσκονται αύριο η Αττική και 11 ακόμη περιφερειακές ενότητες, εξαιτίας του πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών που προβλέπεται σε αυτές τις περιοχές.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική σε δάση λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε δασικές περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη το Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, 08:00-20:00, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25 πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές περιοχές το τελευταίο 24ωρο

Εικοσιπέντε αγροτοδασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Κρεμαστή Λακωνίας. Τα αίτια ερευνώνται από τα αρμόδια κλιμάκια της Πυροσβεστικής.