ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
self test
Φώτο: Shuttestock

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού αυξάνει τη ζήτηση για rapid και self test

Διπλασιάστηκε η ζήτηση σε rapid και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μετά τον 15 Αύγουστο σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης.

Διπλασιασμός της ζήτησης σε rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και αύξηση του ποσοστού της θετικότητας στην covid-19 κατά περίπου 40%, καταγράφεται στα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΘ).

«Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από τον κορονοϊό και κατά μέσο όρο, πέντε στα οκτώ, είναι θετικά στην covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης ζήτησης, είναι σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη το γεγονός ότι «υπάρχουν φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο οκτώ rapid tests ημερησίως, όταν πριν ένα μήνα δεν γινόταν ούτε ένα, ενώ σε άλλα οι πολίτες αγοράζουν έως και 20 self tests ημερησίως όταν πριν έπαιρναν μόλις ένα με δύο», ωστόσο, «προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών».

Συνήθως οι πολίτες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή και σπεύδουν στα φαρμακεία είτε για να να κάνουν εκεί επί τόπου rapid test, είτε για να αγοράσουν self test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους. Ο ΦΣΘ συστήνει στους πολίτες να συνεχίσουν να παραμένουν προσεχτικοί και να τηρούν απλούς καθημερινούς κανόνες, όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα, το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών και το βήξιμο ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gikas magiorkinis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να είναι πιο ήπια σε σχέση με την Δέλτα, ωστόσο επισημαίνει πως θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν.