ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia-Pyrkagia-Axaia
Φωτο: Menelaos Michalatos / InSitu.photos / SOOC

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια και Βοιωτία

Ένας νεκρός βοσκός από την πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται το πιο δύσκολο μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη και Εύβοια δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πιο δύσκολο μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. 

Έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών και στο σημείο επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα και συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ, ΕΛ.ΑΣ και ΓΕΕΘΑ.

Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης από χτες είναι σε ύφεση.

Στο μέτωπο της Νίψας και στο Μοναστηράκι γίνονται από το πρωί μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάνουν ρίψεις κατά κύριο λόγο τα εναέρια μέσα. 

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Στον Πρόδρομο Βοιωτίας η φωτιά καίει στο ανατολικό τμήμα παραλίας Σαράντη.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για έναν νεκρό κτηνοτρόφο στον Πρόδρομο Βοιτωτίας λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ένας βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικιωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται ότι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από την νεκροτομή.

Για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μία ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στην περιοχή στα Ψαχνά Ευβοίας η φωτιά εξελίσσεται μεταξύ Προφήτη Ηλία Ψαχνών και Αρτάκη.

Μεγάλη είναι η ένταση της φωτιάς που ξέσπασε πριν από περίπου μία ώρα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στα Ψαχνά της Εύβοιας. Παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Από παντού πετάγονται φλόγες. Είναι δραματική η κατάσταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, καθώς η πυρκαγιά πλέον προχωρά προς κατοικημένες περιοχές και έχει κατεύθυνση προς την περιοχή της Αρτάκης. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μήνυμα από το 112 που τους προειδοποιεί για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Ψαχνών.

Στα μέτωπα της φωτιάς έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και προσπαθούν να κόψουν την πορεία της. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών προτείνουν στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να χρειαστεί να εκκενώσουν τους οικισμούς, καθώς το μέτωπο της φωτιάς συνεχώς μεγαλώνει.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Παράλληλα συνδράμουν 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Πυρκαγιά επίσης μαίνεται στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα, και 3 αεροσκάφη.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8και 9 bf. Σύμφωνα και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία,  Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία. Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός και πρόσθεσε:

«Κυρίες και κύριοι είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλούμαστε να προσαρμοστούμε ολες και όλοι στην δύσκολη αυτή συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε  ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.