ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia-Pyrkagia-Axaia
Φωτο: Menelaos Michalatos / InSitu.photos / SOOC

Μαίνονται οι φωτιές σε όλη τη χώρα, εκκενώσεις οικισμών σε Αττική και Έβρο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στον Έβρο. Μεγάλη φωτιά απειλεί εργοστάσια στον Ασπρόπυργο. Κόλαση από τους καπνούς που καλύπτουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κύθνο. Η σημερινή μέρα είναι από τις πιο δύσκολες του φετινού καλοκαιριού, καθώς οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ νέες εστίες ξεσπούν κάθε ώρα.

Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας πριν από δύο ημέρες. «Επιστρατεύουμε σχεδόν το 1/3 των αεροσκαφών που έχουμε στον στόλο του rescEU. Aυτό σημαίνει ότι στέλνουμε επτά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα, κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Έρχονται από την Κροατία, την Τσεχία, Γερμανία και την Σουηδία» επισήμανε ο κ. Ουζβάρι προσθέτοντας ότι συνδράμουν παράλληλα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και περίπου 20 οχήματα από την Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ χρησιμοποιείται και το σύστημα «Κοπέρνικος». «Η ΕΕ παραμένει στην διάθεση των ελληνικών αρχών εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Φυλή

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι νέα εστία ξέσπασε στην περιοχή της Φυλής, κοντά στη Μονή Κλειστών, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η φωτιά έχει κυκλώσει τη Μονή Κλειστών, ενώ μέσα βρίσκονται οι μοναχές. Στελέχη της ΕΜΑΚ έφτασαν στο μοναστήρι για να απομακρύνουν τις μοναχές. Διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ίδιες και το μοναστήρι. Θα επιχειρηθεί η μεταφορά των μοναχών προς τα Δερβενοχώρια

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ήδη κάψει ένα σπίτι και μια επιχείρηση, ενώ πλησιάζει επικίνδυνα και άλλα σπίτια στην Φυλή. Το μέτωπο της Φυλής κινείται προς τον αστικό ιστό. Ήδη έχουν σπεύσει δέκα πυροσβεστικά οχήματα με 56 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Έβρος

Σε εξέλιξη είναι για τέταρτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη με την φωτιά να κινείται ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές. 

Πριν από λίγη ώρα ήχησε το 112 για τους κατοίκους της Μέστης, Δίκελλας, Συκορράχης, Πλάκας, Μεσημβρίας, της Ατάρνης, της Αύρας, Κόμαρου και Περάματος για εκκένωση προς Κομοτηνή.

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. 

Ασπρόπυργος

Νέο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για δύο οικισμούς στον Ασπρόπυργο που καλεί τους κατοίκους στον Οικισμό Ποντίων και τον Οικισμό Βέρας να απομακρυνθούν προς Ελευσίνα.

Μαύροι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα τα των σπιτιών τους καθώς καίγονται λάστιχα δημιουργώντας ιδιαίτερα αποπνικτικές συνθήκες.  

Βοιωτία

Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.

Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.

Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.