ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia-Fyli-Attiki
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, φόβοι να πάει στην Πάρνηθα η φωτιά από τη Φυλή

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στον Έβρο. Μάχη για να μην ανέβει στην Πάρνηθα η φωτιά στη Φυλή. Κάηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Εύβοια, τη Βοιωτία, και την Φυλή που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την επέκταση του πύρινου μετώπου ειδικά στη Φυλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο μεγάλος φόβος πλέον και ενώ πέφτει η νύχτα είναι να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα.

Λίγο πριν τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης με νέο μήνυμα του 112 οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Νταρδίζα κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και κατευθυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έδωσε εντολή εκκένωσης των Άνω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλας. Νωρίτερα, είχε δοθεί μήνυμα εκκένωσης και του οικισμού Πανόραμα. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα μετέβη στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία  έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς

Το Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Ασπρόπυργος

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.  

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους. 

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα. 

Αλεξανδρούπολη

Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ' έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Με νέο μήνυμα από το 112 οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία καλούνται να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.