ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτο: Nephele Nomikou/ SOOC

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, απειλείται ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας

Ώρα με την ώρα η κατάσταση δυσκολεύει ειδικά στην Αττική που η φωτιά βρίσκεται στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Για πέμπτη ημέρα στις φλόγες βρίσκεται ο Έβρος.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς συνολικά τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν 209 νέες ενάρξεις πυρκαγιών.

Μάχη για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου εφιάλτη προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης, ο οποίος ωστόσο είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι καίγεται παρθένο δάσος.

Οι εναέριες ρίψεις είναι συνεχείς παρά τους στροβιλισμούς από τον βορειοανατολικό ισχυρότατο άνεμο, αλλά η φωτιά ανεβαίνει προς τα πάνω κι έχει μπει στον Εθνικό Δρυμό, είπε ο αντιδήμαρχος τονίζοντας ότι πρόκειται για δάσος που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός περιέγραψε την κατάσταση στις παρυφές της δυτικής Πάρνηθας επιβεβαιώνοντας ότι καίγονται σπίτια, ενώ μίλησε για εστία που κατευθύνεται προς το Ολυμπιακό χωριό.

Πάνω από το Μοναστήρι του Άη Γιάννη πετούν πολλά ελικόπτερα είπε ο κ. Αυγερινός και μίλησε για τεράστια προσπάθεια κατάσβεσης. Ο άνεμος είναι βορειοανατολικός και συνεχίζει να αλλάζει κατεύθυνση, είπε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης.

Εκκενώνεται η Αμυγδαλέζα

Εκκενώνονται προληπτικά οι εγκαταστάσεις στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή του Μενιδίου.

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών βρίσκονται περίπου 700 μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά των μεταναστών θα γίνει με λεωφορεία, στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.

Λίγο νωρίτερα εκκενώθηκαν οι περιοχές της Αγίας Παρασκευής, του στρατοπέδου Καποτά και του Λεφάντω, ενώ πλέον οι φλόγες απειλούν το στρατόπεδο Καποτά.

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να σωθούν τα σπίτια και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, στο Μενίδι.

Με μήνυμα από το 112, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι έλαβαν ενημέρωση ότι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου. Ήδη, οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και καίγονται σπίτια.

Παράλληλα με μήνυμα από το 112 κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στις περιοχές του στρατοπέδου Καποτά και στο Λεφάντω, ενώ πλέον οι φλόγες απειλούν το στρατόπεδο Καποτά. Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να σωθούν τα σπίτια και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, στο Μενίδι. 

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα
  • Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Ασπρόπυργος

Μήνυμα για την εκκένωση της περιοχής του Σοφού Ασπροπύργου εστάλη στους πολίτες μέσω του 112. 

 Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου απομακρυνθείτε προς Αττική Οδό. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς την Αττική Οδό, μετά από νέα, μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. 

Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι και το θερμικό φορτίο καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερείς τις προσπάθειές τους. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες, 30 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. 

Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βοιωτία, Φθιώτιδα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, όπως επισήμανε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζονται ενεργά μέτωπα στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς στις περιοχές Νίψα και Αισύμη. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις στις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από Ρουμανία και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, με τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί να αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα, το ένα πλησίον του οικισμού Αβραμυλιά και το δεύτερο στην περιοχή Διαλεκτό. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, στην 'Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης καθώς και στο Μοσχοπόδι Θήβας μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ενεργές καύσεις.

Ακόμη, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Επίσης αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας, Υλίκη Βοιωτίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομο Βοιωτίας και Ταρσό Λιβαδειάς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι και σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίες. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή και δίνουν τη μάχη στα πεδία των πυρκαγιών», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.