ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pyrkagia-Fotia-Anatoliki-Attiki
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Μάχη με αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, μαίνονται οι πυρκαγιές σε Έβρο, Βοιωτία

Μάχη με αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία βασικά μέτωπα της χώρας, στην Πάρνηθα, τον Έβρο και τη Βοιωτία. Προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί το μέτωπο της φωτιάς στον Άγιο Γεώργιο Αυλώνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως ξέσπασαν από το πρωί 11 εστίες φωτιάς στην περιοχή, η μία μετά την άλλη.

«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Γιασημάκης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια τόνισε: «Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μια φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8:06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μια εστία. Ευτυχώς κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν».

Ο δήμαρχος Ωρωπού είπε ακόμη πως απ' ό,τι γνωρίζει έχουν γίνει δύο προσαγωγές και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με το ξεκίνημα της πρώτης φωτιάς επικοινώνησα αμέσως με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Λογοθέτη και με τον ταξίαρχο διοικητή της ομάδας Δίας, αλλά και τον διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Ωρωπού και είναι γεγονός πως υπήρξε άμεση η ανταπόκρισή τους και γι' αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω, όπως να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας».

Νωρίτερα οι αναφορές έκαναν λόγο για τρεις εστίες φωτιάς μέσα σε τρεις ώρες που ξέσπασαν στον Αυλώνα, οι δύο είχαν αντιμετωπιστεί ενώ για την τρίτη στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, είχαν σηκωθεί και ενάερια μέσα. Οι πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει στις 10, 11 και 12 το πρωί της Πέμπτης (24/8) στις περιοχές Συικάμινο, Ασπρόχωμα και Άγιος Γεώργιος, με την τελευταία να ήταν η πιο σοβαρή.

Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανδρών που είναι ύποπτοι για εμπρησμό στην περιοχή του Αυλώνα.  Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προσήχθη από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο ΑΤ Αυλώνα ένας 45χρονος, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες πως κινούνταν ύποπτα από το πρωί με το όχημα του στις περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ λίγο αργότερα προσήχθη και ένας δεύτερος άνδρας.

Επάνω στον προσαχθέντα βρέθηκαν, βαμβάκι, σπινθηριστής, κιάλια.

Μετά τις δύο προσαγωγές ατόμων που έγιναν στην περιοχή του Αυλώνα η αστυνομία προχώρησε σε δύο νέες προσαγωγές ατόμων που είναι ύποπτα για εμπρησμό. Συγκεκριμένα αστυνομικοί του ΑΤ Μενιδίου προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ανδρών, ηλικίας 31 ετών, που επέβαιναν σε όχημα και κινούνταν ύποπτα στην οδό Φιλίας των Λαών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν αναπτήρες αλλά και ένα μπιτονάκι με εύφλεκτη ύλη.

Και οι τέσσερις ύποπτοι για εμπρησμούς δίνουν καταθέσεις αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, ο ένας εκ των δύο προσαχθέντων σχετίζεται και με πολλαπλές απόπειρες εμπρησμού στον Ωρωπό, τις οποίες κατήγγειλε ο δήμαρχος Ωρωπού. Πρόκειται, όπως είπε, για κάτοικο της περιοχής. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε μάλιστα πως υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένο φορτηγάκι, ο οδηγός του οποίου εθεάθη από κατοίκους να βάζει φωτιά. «Έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του, θα διερευνηθεί» είπε ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Αυλώνα στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη και στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δάβρη.

Νέα εστία στο Κάστρο Χασιάς

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε εξάλλου στο Κάστρο Χασιάς του Δήμου Φυλής, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο συνολικό μέτωπο της Πάρνηθας επιχειρούν 260 πυροσβέστες και περίπου 10 ενάερια μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας κι έχουν πολλαπλασιαστεί τα μπλόκα, ιδιαίτερα μετά τις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Αρτοποιός: 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα το τελευταίο 24ωρο

Στις πολλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πάρνηθας, της Αλεξανδρούπολης , της Ροδόπης και της Βοιωτίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι ανέρχονται σε 60 οι τραυματίες πυροσβέστες.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι ασφάλειας πτήσεων, τόνισε, αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι πολλές οι αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο Αλεξανδρούπολης – Ροδόπης και υπενθύμισε ότι ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αστυνομία και οι Περιφέρειες ενώ συνδράμουν πυροσβέστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθώς και από την Αλβανία «βάσει διμερούς συμφωνίας».

Δύσκολο χαρακτηρίστηκε το μέτωπο στο Δίστομο Βοιωτίας όπου επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, το ένα από τη Τσεχία.

Καλύτερη η εικόνα στην Πάρνηθα

Βελτιωμένη η εικόνα του μετώπου στην Πάρνηθα σε σχέση με τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο, ο συναγερμός παραμένει και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Από τις 6 το πρωί στη μάχη έχουν ριχθεί και τα εναέρια μέσα. Βασικό "στοίχημα" είναι η φωτιά να μην κατευθυνθεί προς την περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Η φωτιά έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από τη λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μέτωπο στον Έβρο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στον Εβρο. Το βράδυ η φωτιά πέρασε ξυστά από το χωριό Συκορράχη, απείλησε επίσης το Χαμηλό, ενώ την τελευταία στιγμή σώθηκαν τα Κασσιτερά Ροδόπης. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χωριού Κασσιτερά προς Σάπες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά από πολλές αναζωπύρωσες η πυροσβεστική και οι εθελοντές κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών.

Η μάχη ήταν συνεχής και στη Συκορράχη όπου επιχειρεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων. Για λόγους ασφαλείας οι αρχές στο Βέλκιο έδιωχναν ΙΧ και φορτηγά.

Για ακόμη μία μέρα ο ήλιος κρύβεται στους καπνούς και τα νέφος της πυρκαγιάς στον Έβρο, για την κατάσβεση της οποίας συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνάδελφοι τους από Βουλγαρία, Τσεχία, Αλβανία, Ρουμανία.

Οι διάσπαρτες μικροεστίες και οι άνεμοι αποτελούν τα μεγάλα εμπόδια των πυροσβεστικών δυνάμεων που ρίχνουν το βάρος τους και στο μέτωπο της Δαδιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.