ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:58 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης οι ανώτατες τιμές θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου ενώ σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα ξεκινάει από 5.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή σε ευρώ:

  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 lt) 0,50 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75 lt) 0,55 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός λίτρου (1 lt) 0,60 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 0,70 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 1,20 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των δώδεκα (12) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 2,00 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός λίτρου (1lt) 2,00 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 2,50 ευρώ

Σημειώνεται από το υπουργείο ότι η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το  τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EYATH-ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥΑΘ: Αποκατάσταση έργων και αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

«Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε από κοινού λύσεις σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

Για τη λειτουργία της γραμμής 1520, λειτουργούν δύο βάρδιες υπαλλήλων, διάρκειας τριών (3) ωρών ημερησίως έκαστη, με ταυτόχρονη φυσική παρουσία τουλάχιστον δύο (2) υπαλλήλων στο τηλεφωνικό κέντρο.
Supermarket
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταναλωτικές οργανώσεις αντιδρούν στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών

Το ΙΝΚΑ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας μποϊκοτάρουν και ζητούν να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 20.000 ευρώ σε 4 πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Επίσης μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ και σε 4 επιχειρήσεις στη Θεσσαλία καθώς πουλούσαν εμφιαλωμένο νερό σε υψηλότερες τιμές.