ΓΔ: 1454.99 0.45% Τζίρος: 37.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προχωράει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε πως έχουν καταχωρηθεί πάνω από 23.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις και ακόμα 5.000 προσωρινές. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία παρέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σημειώνοντας ότι «η δική μας προσπάθεια για τη στήριξη και την αποκατάσταση της περιοχής και μιας κανονικότητας σε σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, είναι μείζονος σημασίας».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ertnews, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι πάνω από 23.000 αιτήσεις αποζημιώσεων έχουν καταχωρηθεί όπως και άλλες 5.000 προσωρινές, ενώ συνεχίζεται η αποτίμηση των ζημιών. Παραλλήλως, από τα 1.036 σχολεία της περιοχής που επλήγη, θα ανοίξουν όλα τη Δευτέρα, εκτός από 30. Όπως διαβεβαίωσε δε, ο υπουργός Παιδείας θα βρίσκεται επί τόπου και θα υπάρξει ενημέρωση για τις σχολικές μονάδες που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν.

Ολοκληρώνεται, ακόμη, η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές, και το σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ήταν στο Στρασβούργο και άλλα κυβερνητικά στελέχη - μεταξύ αυτών και ο ίδιος - στις Βρυξέλλες. Επίσης: πάνω από 30 εκατ. αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για τις οικοσκευές. Για τις σημαντικές, όπως αναγνώρισε, ζημιές στις επιχειρήσεις, αυτές θα καλυφθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Συν τοις άλλοις, αρχές Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός. Εστίασε δε, σε δύο ζητήματα: πρώτον, στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής που είχε ήδη περισυλλεγεί (βαμβάκι και στάρι), δεύτερον, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα σπορά. Επιπλέον, από την πρώτη μέρα υπήρξε μέριμνα για την προσωρινή διαμονή, οι αποζημιώσεις και εδώ προχωρούν, είπε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η τελική καταγραφή.

Παράλληλα επεσήμανε και εκείνος ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν με τα νεκρά ζώα, η περισυλλογή των οποίων ολοκληρώθηκε όμως, όπως ανέφερε, και γίνεται απολύμανση των περιοχών.

Στο θέμα της κλιματικής κρίσης, ο Θ. Κοντογεώργης επικαλέσθηκε την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες των χωρών, που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Η ελληνική πρόταση, συνέχισε, συνίσταται στο δίπτυχο, ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και, δεύτερον, εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. «Τα φαινόμενα είναι μεγάλα, απαιτούν και μεγάλα ποσά», επεσήμανε. Ποσά που αφορούν την πολιτική προστασία, τις υπηρεσίες που κάνουν τις προγνώσεις κ.α. Εξ άλλου, προσέθεσε, «χωρίς να κομπορρημονούμε, αν κάποια κυβέρνηση έβαλε σε κάποιες πιο οργανωμένες και επιστημονικές βάσεις το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του σε θεσμικό, πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, είναι αυτή η κυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας

Αιτήσεις, άμεσα, μπορούν να υποβάλλουν οι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα 14 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες της κακοκαιρίας

Το ποσό των ενισχύσεων θα φτάσει ως τις 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία για οικοσυσκευές, στις περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες. Σημαντική η ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγρότες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεράστια η καταστροφή στη Θεσσαλία, ανησυχία για την κοιλάδα των Τεμπών

Συνεχίζει να υποχωρεί η στάθμη των νερών στη Λάρισα ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός για το ύψος της στάθμης των νερών στον Πηνείο και τη πιθανή κατεύθυνση που θα πάρουν. Ανησυχία και για τη δημόσια υγεία στην περιοχή.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερωτήματα για τον φόνο της 28χρονης, διερεύνηση υπόσχεται η κυβέρνηση

Ήταν διαθέσιμο περιπολικό στους Αγίους Αναργύρους πριν τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, λέει η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Διερεύνηση πιθανών ευθυνών αστυνομικών υπόσχονται Μαρινάκης, Χρυσοχοΐδης.