ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Τεράστια η καταστροφή στη Θεσσαλία, ανησυχία για την κοιλάδα των Τεμπών

Συνεχίζει να υποχωρεί η στάθμη των νερών στη Λάρισα ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός για το ύψος της στάθμης των νερών στον Πηνείο και τη πιθανή κατεύθυνση που θα πάρουν. Ανησυχία και για τη δημόσια υγεία στην περιοχή.

Τραγική η εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel που έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής 15 νεκρούς και δυο αγνοούμενους με τη στάθμη των νερών να υποχωρεί αργά αλλά να αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα νερά, καθώς για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είχαν καταγραφεί από την πυροσβεστική 10.313 καταγγεγραμμένα συμβάντα, και είχαν πραγματοποιηθεί 4.500 απεγκλωβισμοί πολιτών ενώ από αέρος έχουν γίνει πάνω από 780 εναέριες διασώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού στο ΣΚΑΪ, παραμένουν αγνοούμενοι ένα ζευγάρι Αυστριακών που αναζητούνται στην περιοχή Ποτιστικά του Πηλίου.

Ανέφερε πως και οι 8 ΕΜΑΚ που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, επιχειρούν στην περιοχή, σημειώνοντας πως οι απεγκλωβισμοί έχουν ολοκληρωθεί, και γίνεται μεταφορά ευπαθών ατόμων με πλωτά μέσα όπου χρειάζεται, ενώ αυτοί που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές είναι οι οικειοθελώς παραμένοντες.

Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές, με τον κ. Αρτοποιό να αναφέρει ότι παρατηρείται μικρή πτώση της στάθμης των νερών του Πηνειού, σημειώνοντας ότι η προσοχή όλων τώρα στρέφεται στην Κοιλάδα των Τεμπών και αυτό γιατί ενώ υποχωρούν τα νερά του Πηνειού και στραγγίζουν σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα ο υδάτινος όγκος, μετατοπίζεται προς την κοιλάδα. Ωστόσο, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η στάθμη του Πηνειού που είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δυο μέρες, βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ενώ έχει αποφευχθεί και ο κίνδυνος πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισας, όπου αποτραβιούνται σταδιακά τα νερά από πολλές συνοικίες της. Ωστόσο τα νερά  τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ,  η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Πολλά χωριά του Πηλίου παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ενώ στο Βόλο που μεγάλο μέρος βρίσκεται κάτω από τις λάσπες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης με τις συνοικίες να υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Ανησυχία για τη δημόσια Υγεία

Συναγερμός έχει σημάνει επίσης και για τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και θα μπορούν να απευθύνονται στο 1555, χωρίς χρέωση.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη, έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας, που υλοποιείται σε τέσσερις άξονες, και πραγματοποιείται έλεγχος του νερού στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος και έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες από το υπουργείο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να παραμείνουν ασφαλείς ενώ υπογράμμισε ότι τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά.

Σημείωσε ότι το υπουργείο εργάζεται και για την επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα τη γαστρεντερίτιδα. Ήδη βγήκε εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η εντομολογική επιτήρηση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου. Αν και δεν αναμένεται ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, η κα Αγαπηδάκη επισήμανε ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Ξεκινούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, η ενίσχυση φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη το πρωί θα βρεθεί στο Στρασβούργο, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην χώρα μας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας

Αιτήσεις, άμεσα, μπορούν να υποβάλλουν οι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή από αύριο η Πολιτική Προστασία ενόψει επέλασης του χιονιά

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «χιόνια αναμένεται να πέσουν αύριο μετά το μεσημέρι κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, πάνω από το Ωραιόκαστρο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα βόρεια της Αττικής τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07-01-2024).