ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Σε επιφυλακή η Καρδίτσα που περιμένει το χτύπημα της νέας κακοκαιρίας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ψεκασμοί σε όλη την επικράτεια, με στόχο να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί ο αριθμός των κουνουπιών, ενώ ο αριθμός των επικίνδυνων για την υγεία ανθρώπων αλλά και ζώων εντόμων έχει αυξηθεί υπερβολικά.

Με σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καλεί τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις και να λάβουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως συνιστώνται από την Πολιτική Προστασία, τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας και τις αρμόδιες Αρχές. Ακόμα τους ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, δήμου.

Παράλληλα τους προτρέπει να επιδεικνύουν ψυχραιμία και να μην ακολουθούν παραπλανητικές ειδήσεις ή μηνύματα που προκαλούν αναίτια πανικό. Εχθές πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την ετοιμότητα και τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν εκ νέου την περιοχή του Παλαμά από σήμερα Δευτέρα. Λειτουργεί, όπως τονίστηκε, Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο σε επίπεδο Νομού Καρδίτσας, υπό την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ψεκασμοί σε όλη την επικράτεια του Δήμου Σοφάδων, με στόχο να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί ο αριθμός των κουνουπιών. Οι ψεκασμοί γίνονται από ειδικευμένα συνεργεία με τα κατάλληλα σκευάσματα ακίνδυνα για ανθρώπους και ζώα, πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο. Ο αριθμός των επικίνδυνων για την υγεία ανθρώπων αλλά και ζώων εντόμων αυξήθηκε υπερβολικά μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα από την ακραία κακοκαιρία Daniel και η παρέμβαση κρίθηκε απολύτως αναγκαία, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ήδη είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των στοχευμένων ψεκασμών, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, ο Δήμος Σοφάδων ενημερώνει τους κατοίκους ότι έχει τεθεί σε επιφυλακή το γραφείο Πολιτικής Προστασίας και το προσωπικό του δήμου. Οι δημότες οφείλουν να είναι προσεκτικοί, μεριμνώντας για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. «Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά, περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους», επισημαίνει μεταξύ άλλων προς τους πολίτες η δημοτική αρχή.

Από τον Δήμο Μουζακίου τονίζεται ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου. Για το λόγο αυτό ειδοποιούνται δημόσια και κατ' ιδίαν, οι κάτοικοι που τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και «κίτρινα» σε όλες τις πλημμυρόπληκτες Τοπικές Κοινότητες, ότι είναι υποχρεωμένοι να τα εγκαταλείψουν άμεσα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη από την πρώτη στιγμή που το επισήμαναν οι μηχανικοί της ΓΔΑΕΦΚ κατά τους ελέγχους καταλληλότητας που διενήργησαν. Στους κατοίκους του δήμου που διαμένουν σε περιοχή η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή είναι κατολισθαίνουσα, τονίζεται σε ανακοίνωση, συνιστάται η προληπτική απομάκρυνση από τα σπίτια για το 4ήμερο της κακοκαιρίας. Για κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας των παραπάνω, έχει προβλεφθεί η Μαθητική Εστία Μουζακίου, ή και αλλού αν χρειαστεί, με ευθύνη του Δήμου Μουζακίου.

Δημότες και επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις διότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού από καταπτώσεις ή καθιζήσεις του εδάφους, αλλά και για σωματικές βλάβες, ή και για τη ζωή τους.

Απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και πεζών από τμήματα δρόμων που έχουν σημανθεί με προειδοποιητικές ταινίες κινδύνου, ιδιαίτερα στα ορεινά και σε άλλες κατολισθαίνουσες περιοχές του δήμου.

Τέλος οι κάτοικοι πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και να είναι από την πλευρά τους πιστή η τήρηση των οδηγιών και αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας, του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και των άλλων αρμόδιων Αρχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας Elias

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, δεν έγινε κατάχρηση του 112 τις τελευταίες ώρες, ενώ υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον της πολιτείας στραμμένο σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα λόγω των έντονων φαινομένων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει της κακοκαιρίας Elias

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Θεσσαλία κινδυνεύει να πληγεί από νέο κύμα κακοκαιρίας. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ θα ενισχυθούν σύντομα οι δυνάμεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι διασώσεις, έχουν πραγματοποιηθεί 4.654 μέχρι σήμερα

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, η Πυροσβεστική έχει λάβει επίσης 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Έχουν πραγματοποιηθεί και 790 διασώσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετράει πληγές η Θεσσαλία μια βδομάδα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Στα δυο παραμένει κομμένη η χώρα με την κυκλοφορία στην εθνική οδό να έχει διακοπεί ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Υποχωρεί ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερες από 4.500 οι διασώσεις πολιτών από την κακοκαιρία

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, η Πυροσβεστική έχει λάβει επίσης 10.493 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Έχουν πραγματοποιηθεί και 774 διασώσεις ατόμων με εναέρια μέσα.