ΓΔ: 1444 -0.13% Τζίρος: 33.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:06:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επισκέφθηκε τις περιοχές της Θεσσαλίας o επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εξειδικευτούν από την επόμενη εβδομάδα.

Τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες της περιοχής προκειμένου να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές και να συζητήσει με πλημμυροπαθείς επισκέπτεται από το πρωί ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊτσεχόφκι, μετά από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο γγ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στις περιοχές της Καρδίτσας παρών ήταν και ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Πριν φθάσει στον Πρόδρομο Καρδίτσας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο ΥπΑΑΤ, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω τα πλημμυρισμένα εδάφη της Φαρκαδόνας, του Κεραμιδίου, του Κοσκινά και του Παλαμά, καθώς και πάνω από τη λίμνη Κάρλα. Βλέποντας από ψηλά τη λίμνη Κάρλα και τις πληγείσες περιοχές στα Τέμπη και στον Τύρναβο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι απέκτησε μια πλήρη, εικόνα του μεγέθους της καταστροφής στον Θεσσαλικό κάμπο και της ανάγκης ουσιαστικής βοήθειας από την ΕΕ.

Στον Πρόδρομο Καρδίτσας επισκέφθηκαν οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, που έχασε τα μισά της ζώα στην πλημμύρα και η οποία στον ΙΑΝΟ είχε επίσης υποστεί καταστροφές.

«Η παρουσία του επιτρόπου υποδηλώνει ότι η Ευρώπη είναι εδώ», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πρόδρομο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες παραγωγούς. Υπενθύμισε το συνεχές ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την περιοχή και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δώσει την ψυχή του».

Στο Σταυρό Φαρσάλων επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα, τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

«Η καταστροφή είναι πέραν όσων είχα φανταστεί και όσων είχα δει στις φωτογραφίες» που του είχε δείξει ο Έλληνας υπουργός, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώ αναφερόμενος στον κ. Αυγενάκη είπε ότι ο ΥπΑΑΤ δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΕΕ. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η εικόνα από κοντά είναι το πιο δυνατό στοιχείο και γι' αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αυγενάκη θέλοντας να δει αυτήν την εικόνα από κοντά.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Θα είμαι στο πλευρό σας», είπε ο Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι στους αγρότες, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι η παρουσία του σημαίνει πολλά για τους ίδιους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια βιομηχανικής ντομάτας στη Βαμβακού Φαρσάλων, που κι αυτά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, από φερτές ύλες από το διπλανό ποτάμι. Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ στον Επίτροπο Γεωργίας, το μείζον πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να προσεγγίζουν την πραγματική τιμή της απολεσθείσας παραγωγής.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εξειδικευτούν από την επόμενη εβδομάδα σε θεματικές διασκέψεις που θα οργανώσει το ΥπΑΑΤ.

Οι επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές συνεχίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά της πλημμύρες σε διυπουργική σύσκεψη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια τετραήμερης περιοδείας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, θα πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με φορείς της Θεσσαλίας.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, ύψους των 107 εκατ. στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.