ΓΔ: 1392.48 0.83% Τζίρος: 60.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

ΓΣΕΕ: Αυστηροί έλεγχοι για να μην έχουμε νέα περιστατικά «Μανωλάδας»

Η ΓΣΕΕ με αφορμή το περιστατικό όπου εργοδότης πυροβόλησε δυο Ινδούς εργάτες που θέλησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι των συνθηκών εργασίας και αμοιβής.

Με αφορμή την καταγγελία πως εργοδότης πυροβόλησε εναντίον δύο Ινδών εργατών, οι οποίοι πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, στον Μαραθώνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εξ αυτών και να νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό», η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι των συνθηκών εργασίας και αμοιβής, αλλά και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου σε περιστατικά, που προσβάλλουν τον πυρήνα ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας.

«Το χθεσινό περιστατικό στο Μαραθώνα, με τη δολοφονική απόπειρα εργοδότη, που πυροβόλησε με καραμπίνα εργαζόμενο, όπως και όσα άλλα δεν γίνονται γνωστά, έρχονται να επιβεβαιώσουν μία τραγική εικόνα της πραγματικότητας των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, που διαχρονικά επιχειρείται να παραμένει αθέατη, για να μην αποκαλύψει τη "ζούγκλα" στην αγορά εργασίας και την ανενόχλητη εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

«Αν μάλιστα και στην περίπτωση αυτή επιβεβαιωθεί ότι η επίθεση υποκινήθηκε από το γεγονός ότι ο δράστης χρωστούσε δεδουλευμένα στον εργαζόμενο, τότε επανέρχονται στην επιφάνεια περιστατικά τύπου "Μανωλάδας", όπου εργοδότες όχι μόνο δεν πληρώνουν και απασχολούν ανενόχλητοι σε συνθήκες δουλείας αδήλωτους ή μη εργαζόμενους, αλλά πολλές φορές απειλούν και τη σωματική ακεραιότητα,όσων διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, εάν όχι και νερό και τροφή» προσθέτει η Συνομοσπονδία.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι έχει κρούσει κατ΄επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις «εργασιακές Μανωλάδες», «που εξακολουθούν να κυριαρχούν σε όλη την επικράτεια, απαιτώντας αυστηρούς ελέγχους των συνθηκών εργασίας και αμοιβής, αλλά και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στα περιστατικά, που προσβάλλουν τον πυρήνα ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας».

«Καλούμε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να διερευνήσουν το περιστατικό αυτό και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, ειδικά σε υποθέσεις που άπτονται του πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και την άμεση επαναλειτουργία του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ: Ξεκινά συγκοινωνιακή διασύνδεση της ΒΙ. ΠΕ Σίνδου με τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες της ΓΣΕΕ για όσους εργάζονται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε σχετικές καταγγελίες και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Τί ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζομένους στις αργίες του Πάσχα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας η Μεγ. Παρασκευή αποτελεί αργία καθώς και η Κυριακή του Πάσχα και η Δευτέρα του Πάσχα. Τί θα ισχύσει για όσους εργάζονται εκείνες τις ημέρες.