ΓΔ: 1448.53 -0.44% Τζίρος: 35.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνέδριο για την Οδοντιατρική Υγεία στο Ηράκλειο Κρήτης το 2024

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές.

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα διεξαχθεί από τις 3-5 Οκτωβρίου 2024 το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς τη φέρνει στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών και πολιτικών εξελίξεων στην Οδοντιατρική διεθνώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκλεγμένος πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου των επικεφαλής λειτουργών Οδοντιατρικής και Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, «μαζί με την συνάδελφο, αναπληρώτρια Επικεφαλής Λειτουργό, Μαρία Τσαντίδου, σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Κρήτης, τις Οδοντιατρικές Σχολές Ελλάδας και Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας και τη στήριξη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των θεσμικών φορέων της Κρήτης, θα προετοιμάσουμε ένα συνέδριο που ευελπιστούμε ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οδοντιατρική κοινότητα και θα συμβάλλει σημαντικά στη δημόσια συζήτηση για την ισότιμη αντιμετώπιση της στοματικής υγείας, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς στοματική υγεία».

Όπως διευκρίνισε, ο τομέας της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς, ιδίως μετά την πανδημία και περιλαμβάνει τη συνηγορία στη στοματική υγεία, την οργάνωση και χρηματοδότηση της δημόσιας οδοντιατρικής παρέμβασης, την αξιολόγηση του επιπέδου στοματικής υγείας και των ανισοτήτων πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας, κ.α.

«Χωρίς αμφιβολία, η ανάθεση της σημαντικής αυτής διοργάνωσης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας στην ενίσχυση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά να ωφεληθεί από τον επιστημονικό διάλογο και την παρουσίαση καλών πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών, που δίνουν στη στοματική υγεία την προτεραιότητα που της αξίζει» είπε ο κ. Συγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι η σημασία της στοματικής υγείας τα τελευταία χρόνια έχει ευρύτερα αναδειχθεί και πως έχει καθοριστική συμβολή στη γενική υγεία, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική ευημερία.

«Η έλλειψη πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση, συντελεί στην επιδείνωση της γενικής υγείας των πολιτών και στην επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας και των νοικοκυριών με υπέρογκες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τους φτωχούς και τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να πλήττονται δυσανάλογα. Συνεπώς η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Ωστόσο, σε πολλές χώρες - και, ιδίως, στην Ελλάδα - διαχρονικά δεν τυγχάνει της αναγκαίας μέριμνας από το κράτος» ανέφερε ο Αριστομένης Συγγελάκης, διευκρινίζοντας ότι οι νόσοι του στόματος μπορούν να προληφθούν και το ψήφισμα του Π.Ο.Υ. για τη Στοματική Υγεία (Μάιος 2021) προσφέρει μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί.

«Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι κυβερνήσεις καλούνται να επενδύσουν στη στοματική υγεία των πολιτών έχοντας ως κύριες προτεραιότητες την καθολική κάλυψη (ώστε να μη μείνει κανείς εκτός οδοντιατρικής φροντίδας), την πλήρη ένταξη της στοματικής υγείας στο Σύστημα Υγείας, την στροφή στην πρόληψη και την παρέμβαση στους κοινωνικούς και εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας». Σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, «έχει δοκιμαστεί σκληρά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας» καθώς όπως είπε σημαντικό μέρος των πολιτών δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας (κυρίως τα οδοντιατρικά τμήματα των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων) είναι σοβαρά υποστελεχωμένος και με χρόνια ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του «dentist pass», του δωρεάν προγράμματος οδοντιατρικής πρόληψης, για όλα τα παιδιά 6-12 ετών χωρίς εξαιρέσεις, που μπορούν να επισκεφθούν τον ιδιώτη οδοντίατρο της επιλογής τους, όπως είπε «αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση, απολύτως σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ και γι' αυτό έχει σημασία η επιτυχία του προγράμματος και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του» και πως «η επαναλειτουργία, μετά από δέκα χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η πρόβλεψη στελέχωσης των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) και με οδοντίατρο, η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών των οδοντιατρείων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ευρωπαϊκούς πόρους, είναι αναμφίβολα παρεμβάσεις σε θετική κατεύθυνση που πρέπει να ενισχυθούν».

Επεσήμανε, δε, ότι «απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, επαρκής και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση και ισχυρή κοινωνική στήριξη για να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα διασφαλίζοντας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη στοματική υγεία για όλους». Το ενδιαφέρον από ξένους επιστήμονες για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, είναι ήδη έντονο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Επικεφαλής Λειτουργών Οδοντιατρικής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν, θα είναι σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη στοματική υγεία και την οδοντιατρική πρόληψη, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και με όπλο τις πιο σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα των Χανίων

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λασίθι της Κρήτης

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 έως και 8 μποφόρ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης τις πρώτες μέρες του Απριλίου

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος.