ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, στην Λεωφόρο Αμαλίας. Η ηλιόλουστη ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν της παρέλαση των μαθητών.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους της Βουλής ο Δημήτρης Σταμάτης, από την αξιωματική αντιπολίτευση η Αθηνά Λινού και από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δωδώνης. Συνολικά συμμετείχαν 235 σχολεία της Αθήνας εκ των οποίων 134 δημοτικά, 50 γυμνάσια και 51 λύκεια, γενικής και ειδικής παιδείας.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη εκείνων που απάντησαν σωστά στα διλήμματα της ιστορίας, που έδωσαν την άνιση μάχη και την κέρδισαν, που πέρασαν πόνο, πείνα κατοχή, που μετά ξανάχτισαν την Ελλάδα. Τιμούμε τη μνήμη τους σήμερα μαζί με τους μαθητές μας, μαζί με τα παιδιά μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στις δικές τους μάχες».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε σε δήλωση της: «Εάν κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε το ‘40 που σήμερα γιορτάζουμε την αρχή της αντίστασης και όχι το τέλος του πολέμου, το κερδίσαμε μέσα από αλληλεγγύη, από αγάπη, από συνέργειες μεταξύ των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή».

«Σείστηκε» για μια ακόμα χρονιά η παραλιακή λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα άρματα μάχης, στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η παρουσίαση των αρμάτων μάχης του ελληνικού στρατού εντυπωσίασε το κοινό που έχει κατακλύσει την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. Ερπύστριες ταρακούνησαν την Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με πλήθος κόσμου από δρόμους και μπαλκόνια να χειροκροτεί τους συμμετέχοντες στην παρέλαση.

Σε άψογο σχηματισμό παρέλασαν, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου τα σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2, αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panjer 2000 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, πυραυλικά συστήματα MLRS, XOK, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113 και M117, αυτοκινούμενοι όλμοι, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά ακόμη. Παρέλασαν επίσης μηχανοκίνητα τμήματα των σωμάτων ασφαλείας.

Πριν την έναρξη της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού. Η πομπή με την πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε δεκάδες μέτρα πριν την εξέδρα των επισήμων και η κ. Σακελλαροπούλου και περπάτησε την απόσταση μέχρι την εξέδρα όπου την υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την παρέλαση παρακολουθούν ο υπουργός Εθνικής Ανυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γεωργάλλας, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η υφυπουργόςΤουρισμού Ελενα Ράπτη, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της «ΝΙΚΗΣ» Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» Βασίλης Στίγκας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστσς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού "ΟΧΙ", τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του '40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι ΈνοπλεςΔυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση έκλεψαν οι ασκήσεις ακριβείας, οι θεαματικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί που έκανε πάνω από τον χώρο της παρέλασης με το μαχητικό F16 Block52+ ο κυβερνήτης του, σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», όπως και το μήνυμα που έστειλε.

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα! Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες! Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία! Χρόνια πολλά!», είπε ο κυβερνήτης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε: «Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του '40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!»

«Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα και την ελευθερία μας σήμερα είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και δεσμεύτηκε ότι αυτή την ενότητα θα υπηρετήσει ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση στις παρελάσεις στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη έχει ως εξής: «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες σε όλους τους Έλληνες. Μία συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας, για όλο τον ελληνισμό. Μία τέτοια μέρα 83 χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές χώρες από την Ελλάδα έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες. Εμείς, ο ελληνικός λαός είπε "Όχι" και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία.

Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε η χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία με αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μία πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, θα υποστηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

«Το έπος του '40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Treno-Hellenic Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν σε κυκλοφορία τα τρένα στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Επανέρχονται τα επιβατικά τρένα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, κατόπιν αποκατάστασης γραμμής και εξασφάλισης κυκλοφορίας από τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ. Τον Σεπτέμβριο είχαν διακοπεί λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο παρακολούθησε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

H πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα συμμετάσχει αύριο στην Πορεία για τα 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από την Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς επισκέφθηκε και χώρο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.
parelasi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ενώπιον της ΠτΔ

Νωρίτερα, στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ' Σώματος Στρατού. Ολοκληρώθηκε και η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.