ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Επιστροφή στα υψηλά, η Εθνική στο προσκήνιο, η ΔΕΗ... φορτίζει και η Intrakat

Η νέα δυναμική που φέρνει την αγορά σε κίνηση προς τα υψηλά έτους, ο ρόλος - κλειδί της Εθνικής, η δυναμική της ΔΕΗ, το ερώτημα για ΑΜΚ στην Intrakat και οι ανοδικές κινήσεις ElvalHalcor και Viohalco.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά έτους μετά την εντυπωσιακή ολοκλήρωση του placement της Εθνικής Τράπεζας αλλά και την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank.

Η αγορά δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τις ευρύτερες προεκτάσεις και τη σημασία της επανασύνδεσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα μετά από μια μακρά περίοδο επενδυτικής βαρυχειμωνιάς.

Τα νέα για τη χώρα είναι ιδιαίτερα θετικά από πολλά μέτωπα και όλα δείχνουν ότι θα δούμε τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σταδιακά προς τα υψηλά έτους που έγραψε στις 25 Ιουλίου 2023 όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 1.345,95 μονάδες.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 18 Ιουλίου 2023 - 17 Νοεμβρίου 2023

Στις διεθνείς αγορές πνέει ούριος άνεμος, όπως δείχνει και η άνοδος σχεδόν 10% του «βασιλιά των δεικτών», του S&P 500, από τα τέλη του Οκτωβρίου. Οι φόβοι για τα επιτόκια έχουν εξασθενήσει και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επανήλθε. Ύστερα από την ανοδική διόρθωση που συντελέστηκε ως τώρα μέσα στον Νοέμβριο, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ότι ένα σχετικό φρενάρισμα, ώστε να αφομοιωθούν τα νέα δεδομένα.

-- Τράπεζες: Η Πειραιώς ήταν πρώτη σε απόδοση με +14,26% το περασμένο πενθήμερο, ενώ Eurobank και Alpha Bank είχαν άνοδο 11,71% και 8,60% αντίστοιχα. Η Optima Bank είχε απόδοση +1,55% την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Ελλάδος κέρδισε +3,64%, ενώ η Attica Bank έκλεισε μόλις στο +0,70%.

-- Εθνική Τράπεζα: Μετά το ράλι του +12,5% την προηγούμενη εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εξαιρετικής επιτυχίας του placement τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών που διατέθηκαν και η οποία θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη. Το +15,47% της μετοχής με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής για όσους απέκτησαν μετοχές με 5,3 ευρώ αποτελεί πειρασμό για ρευστοποιήσεις. Από την άλλη, όσοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα δεν θα βιαστούν. Η διοίκηση του ΧΑ ανακοίνωσε την αύξηση του ειδικού βάρους της μετοχής στις σταθμίσεις δεικτών μετά την αύξηση του free float. Στο +63,33% η μετοχή από την αρχή του έτους. Σημειωτέον ότι πέρασε στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. πίσω από Coca Cola HBC και Eurobank, υποσκελίζοντας μετά από πολλά χρόνια ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 15 Μαϊου 2023 – 17 Νοεμβρίου 2023

-- ΔΕΗ: Ανεβάζει στροφές η μετοχή στη σκιά των μεγάλων επιχειρηματικών κινήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε υπερπαραγωγό ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τα οφέλη για τον όμιλο είναι τεράστια. Στο +56,98% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ 15 Μαϊου 2023 – 17 Νοεμβρίου 2023

-- Intrakat: Η μετοχή έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της αγοράς υπό τη νέα ιδιοκτησία. Το ερώτημα είναι αν μετά την απόκτηση της Άκτωρ μπορεί να προχωρήσει χωρίς ΑΜΚ. Από την εταιρεία διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σκέψη για ΑΜΚ ωστόσο πολλοί στην αγορά, που βάζουν τα νούμερα κάτω, αμφιβάλουν για το κατά πόσο είναι δυνατό να μην δούμε αύξηση μετά την προσθήκη της Άκτωρ.  Στο +139,04% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Intrakat, 15 Μαϊου 2023 – 17 Νοεμβρίου 2023

-- ElvalHalcor: Ξέσπασε με άνοδο 7,31% την Παρασκευή κλείνοντας στα 1,79 ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια η οποία της λείπει… Στα 6,71 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, παραμένει αρκετά κάτω από τα 2 ευρώ που έγινε το placement του 6,66% τον Απρίλιο του 2021, όπου αυξήθηκε το free float και της επέτρεψε να μπει στον FTSE 25. Αύριο Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου και τρίτου τριμήνου.

-- Viohalco: Με άνοδο 10,51% την περασμένη εβδομάδα χάρη στο +5,39% της Παρασκευής, μάλλον κάνει την κλασική κίνηση καλλωπισμού…

-- Lamda Development: Έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ανοδικά, με συνολική απόδοση 8,06%. Μάλιστα, στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, διακινεί σταθερά όγκο υψηλότερο των 100 χιλ. τεμαχίων. Ελπιδοφόρα κίνηση, αρκεί να έχει συνέχεια.

-- ΟΠΑΠ: Εκτός φόρμας, υστερεί τελευταία στο ταμπλό, ενώ την Παρασκευή σε μια πανηγυρική συνεδρίαση ήταν η μόνη από τον Large Cap που δεν πέρασε καθόλου σε θετικό έδαφος, κλείνοντας μάλιστα στην κορυφή των απωλειών με -2,12%. Το πενθήμερο είχε πτώση 4,16%. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα αύριο Τρίτη μετά τη λήξη της συνεδρίασης, με την Optima Bank να εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν στα 101,7 εκατ. ευρώ από 118,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ συστήνει αγορά της μετοχής με τιμή – στόχο 17,1 ευρώ.

-- Dimand: Συμπλήρωσε τέσσερις σερί ανοδικές, ενώ την Παρασκευή έκλεισε την πρώτη θέση των αποδόσεων στον Mid Cap με +5,26%, πιάνοντας ξανά τα 11 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Dimand, 27 Δεκεμβρίου 2022 – 17 Νοεμβρίου 2023

-- FTSE Russell: Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον έγινε η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, δεν υπήρξε κάποια προσθήκη ή διαγραφή στους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν οι ελληνικές μετοχές. Η μόνη αλλαγή ήταν ότι ο οίκος αύξησε τη βαρύτητα στη μετοχή της Εθνικής από 59,61% στο 81,61%, λόγω του μεγάλου placement.

-- Ατζέντα: Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας. Σήμερα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου οι Πλαστικά Θράκης, Premia Properties και ΕΧΑΕ, αύριο Τρίτη οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Fourlis και Epsilon Net, την Τετάρτη η Lamda Development ενώ θα γίνει και η τηλεδιάσκεψη της Aegean. Την Πέμπτη 23/11 δημοσιεύουν οι ΓΕΚ Τέρνα και Quest Συμμετοχών, ενώ την Παρασκευή η Intralot. Επίσης, οι συνελεύσεις έγκρισης της συγχώνευσης των εταιρειών ΑΝΕΚ και Attica Holdings θα διεξαχθούν την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα η Interlife έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών. Από την Πέμπτη 23/11 η Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το ειδικό μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Στη Wall Street την Πέμπτη υπάρχει η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή είναι ημιαργία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Ο μήνας της Εθνικής, τα κέρδη σε κατασκευές - ενέργεια, ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΝΕΡΓ

Ανεβαίνει σκαλοπάτια στον MSCI Greece η Εθνική και προσελκύει κεφάλαια, από κατασκευές και ενέργεια οι καλύτερες αποδόσεις του μήνα, η ασυνήθιστη κάμψη του ΟΠΑΠ και το ντεμαράζ της Τέρνα Ενεργειακή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Σταθεροποίηση εν αναμονή της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ και η Cenergy

Οριακή άνοδος με κυριαρχία ανοδικών μετοχών, αγωνία για την κατανομή των μετοχών της Εθνικής, ο ΟΤΕ σε συνεχή πτώση, το σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων της Σαράντης και η εκτίναξη EBITDA της Cenergy.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Νίκη αγοραστών στα σημεία, τα υπερκέρδη της Εθνικής, η Πειραιώς και η Lamda

Πώς κράτησε η αγορά το θετικό πρόσημο, η ανθεκτικότητα του τραπεζικού δείκτη, οι εξαιρετικές προβλέψεις της Εθνικής για τα κέρδη, η ζωηράδα της Lamda, η Πειραιώς ξεχωρίζει και η ρευστοποίηση κερδών στην Intralot.
MARKET MAKER

Άνοδος με καθίζηση συναλλαγών, η ανθεκτική Alpha, η Ideal και τα στασινόχαρτα

Η άνοδος με τη δεύτερη χαμηλότερη αξία συναλλαγών τον Οκτώβριο, το θετικό πρόσημο της Alpha μετά την ανακοίνωση της πρότασης από Unicredit, ο καλλωπισμός στους τίτλους του ομίλου Viochalco και η επίδειξη ισχύος της Ideal.