ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Η πικρή γεύση από τα ΕΛΠΕ, η αντίδραση του ΟΠΑΠ και τα ράλι Entersoft, Intralot

Τα παράπονα για το placement της Helleniq Energy και η σύγκριση με Εθνική, η υποχώρηση του ΑΔΜΗΕ μετά από σερί πέντε συνεδριάσεων, η άνοδος του ΟΠΑΠ, τα ιστορικά υψηλά της Entersoft και το +9,79% της Intralot.

Πλέον έχουν απομείνει για το κλείσιμο του έτους 13 συνεδριάσεις και, αν πρέπει να βάλουμε ένα στοίχημα, τότε θα ήταν… προς τα πάνω, ότι δηλαδή ο Γ.Δ. θα κλείσει υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και όχι χαμηλότερα. Ίσως πιάσουμε και τις 1.300 μονάδες, ίσως και τις 1.320 μονάδες.

Η ουσία είναι ότι με άνοδο +37% στο Γ.Δ., το Χ.Α. παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, έχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση κορυφαίων διεθνών δεικτών όπως ο DAX της Φρανκφούρτης που κινείται σε διαρκή ιστορικά υψηλά, έχοντας άνοδο άνω του 20% φέτος, την ώρα που η γερμανική οικονομία κάθε άλλο παρά σε καλή κατάσταση θεωρείται ότι είναι. Όμως, οι επενδυτές δεν αγοράζουν μετοχές με βάση όσα γίνονται τώρα ή όσα έγινα χθες, αλλά με βάση όσα πιστεύουν ότι θα γίνουν αύριο...

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 8 Ιουνίου 2023 - 8 Δεκεμβρίου 2023

Πάντως, αν και έως τον Ιούλιο ο Γ.Δ. είχε φτάσει σχεδόν στο +45% και ο τραπεζικός δείκτης έως το +73%, δείχνοντας ότι –καθώς υπήρχαν ακόμη πέντε μήνες– μπορεί να προσεγγίσει τις αποδόσεις του 2019, εντούτοις τελικώς δε θα το κάνει. Θυμίζουμε πως το 2019, σε μια επίσης εκλογική χρονιά, ο Γ.Δ. είχε κλείσει με άνοδο 50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κάνει ράλι +101%.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά στη Νέα Υόρκη το 25o ετήσιο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece με τη συμμετοχή 18 εισηγμένων και θέμα: «Η επιτάχυνση των επενδύσεων για τη διατήρηση της ανάπτυξης». Στο συνέδριο και στις τετ α τετ συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών μετέχουν μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» όπως Barclays, BC Partners, CVC, Citi, Fortress, Goldman Sachs,  Morgan Stanley, Nomura, Oliver Wyman κ.α. 

-- ΕΛΠΕ - Helleniq Energy: Μια πικρή γεύση άφησε η «βουτιά» -5,58% για τη μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού οι μετοχές από το placement διατέθηκαν στα 7 ευρώ. Γενικώς, δεν άφησε καλές εντυπώσεις αυτό το placement, που από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων του οργανώθηκε σαν μια πολύ βιαστική συναλλαγή, παρότι για τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς δεν ήταν ένα μικρό deal. Για παράδειγμα, όπως λένε πολλοί Έλληνες χρηματιστές, η συναλλαγή θα μπορούσε να είχε γίνει περίπου όπως το placement της ΕΤΕ, δηλαδή με ένα διεθνές βιβλίο προσφορών και ένα ελληνικό, ώστε να δινόταν η ευκαιρία τοποθέτησης και στους Έλληνες μικροεπενδυτές με πιο διαφανή διαδικασία. Σίγουρα, αυτή η διαδικασία θα ήταν πιο δυσκίνητη (ενημερωτικό δελτίο, εγκρίσεις κ.ο.κ.), όμως θα ήταν και πολύ πιο αποτελεσματική και πιθανόν να μην έδινε την εντύπωση ότι αδικήθηκαν οι Έλληνες επενδυτές για να πάρουν με καλό discount μετοχές οι ξένοι θεσμικοί. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα που φαίνεται στο ταμπλό δεν είναι το καλύτερο.

Η πορεία της μετοχής της Helleniq Energy, 8 Ιουνίου 2023 - 8 Δεκεμβρίου 2023

-- ΑΔΜΗΕ: Διόρθωσε η μετοχή την Παρασκευή (-1,54%) μετά από ένα ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα δικαίως δημιουργούν προσδοκίες για την αφύπνιση της μετοχής. Από το 2017 η διοίκηση Μανουσάκη έχει κάνει πολύ συστηματική δουλειά σε πολλά επίπεδα, ενώ η εταιρεία χωρίς τυμπανοκρουσίες απλώνει δίχτυα και σε νέους τομείς. Στο +32% από την αρχή του έτους η μετοχή.

-- ΟΠΑΠ: Από τα 14,57 ευρώ της Πέμπτης αντέδρασε (+1,99%) και βρέθηκε στα 14,86 ευρώ, δίνοντας στήριξη και στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Το ζητούμενο τώρα είναι να «σπάσει» η μετοχή με πειστικό τρόπο το όριο των 15 ευρώ, το οποίο έχασε πριν από ένα μήνα, στον απόηχο των συγκυριακά δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 8 Ιουνίου 2023 - 8 Δεκεμβρίου 2023

-- Entersoft: Διαρκή ιστορικά υψηλά, έκλεισε την Παρασκευή στα 6,58 ευρώ (+0,30%), ενώ στις έντεκα συνεδριάσεις από τις 24 Νοεμβρίου, έχει μόλις μια πτωτική, με επίδοση +9,67%. Φέτος βρίσκεται στο +72,70%. Στα 197,4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, που τη φέρνει στη 12η θέση στο χώρο του Mid Cap. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η διάσπαση σε εβδομάδα των 6,40 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για αισθητά υψηλότερα με μεγαλο επόμενο στόχο τα 8,50 ευρώ. Και τονίζουν οι αναλυτές: «Δεν έχει ποτέ δυσαρεστήσει κανένα μέτοχο μιας και μοιράζει σταθερά μέρισμα, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τόσο οργανικά όσο και με νέες εξαγορές, ενώ ουσιαστικά δεν έχει δανεισμό. Το μετοχολόγιο της είναι με την καλύτερη πίτα σε θεσμικούς, Έλληνες και ξένους αλλά και μικρομετόχους ενώ το πολύ σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται μαζί της δύσκολα την αποχωρίζονται βλέποντας την μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που η εταιρεία τρέχει τρίμηνο με το τρίμηνο με μεγάλες ταχύτητες».

Η πορεία της μετοχής της Entersoft, 8 Ιουνίου 2023 - 8 Δεκεμβρίου 2023

-- Intralot: Κερδίζει 9,79% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά το +7,29% της περασμένης Τετάρτης και το +3,33% της Παρασκευής. Έκλεισε στα 1,0540 ευρώ, που είναι νέα υψηλά πεντέμισι ετών. Κερδίζει 85% φέτος, ενώ από τις 18 Δεκεμβρίου μπαίνει στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap). Αποτιμάται στα  636 εκατ. ευρώ πλέον και αν δεν αλλάξει κάτι θα είναι πρώτη στον εν λόγω δείκτη, καθώς η Intrakat (που είναι πρώτη τώρα) αποτιμάται στα 613 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ στα 572 εκατ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 520 εκατ.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 8 Ιουνίου 2023 - 8 Δεκεμβρίου 2023

-- Attica Group: Ισχυρότατες ήταν οι πιέσεις για τη μετοχή στην πρεμιέρα της εισαγωγής των νέων τίτλων λόγω της συγχώνευσης με την ΑΝΕΚ, καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 9,92% κλείνοντας στα 2,36 ευρώ. Εισήλθαν την Παρασκευή 27.358.350 νέες κοινές μετοχές, οπότε το νέο σύνολο των μετοχών της εταιρείας ανέρχεται στις 243.164.193.

-- Galaxy Mezz: Σε διανομή προς τους μετόχους μέσω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου προχωρά και η Galaxy Mezz. Η εταιρεία θα επιστρέψει στους μετόχους 0,1064 ευρώ ανά μετοχή. Όπως ανακοινώθηκε, από την 14η Δεκεμβρίου οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ονομαστική αξία 0,1636 ευρώ, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού 0,1064 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.

-- Περιφέρεια: Ότι η δραστηριοποίηση στις μετοχές της ακραίας περιφέρειας ενέχει και κινδύνους, είναι γνωστό. Κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί… άγνοια πλέον. Η Ακρίτας, μετά από τρία διαδοχικά limit up και κέρδη 114% σε τρεις ημέρες, διόρθωσε κατά 13,07% την Παρασκευή. Η Κορδέλλου, μετά το +3,58% της Τετάρτης και το +15,92% της Πέμπτης, την Παρασκευή υποχώρησε κατά 7,46%. Η ΓΕΒΚΑ μετά το +2,95% της Τετάρτης και το +12,89% της Πέμπτης, την Παρασκευή διόρθωσε κατά 4,82%. Η Unibios, μετά το +3,20% της Τετάρτης και το +8,41% της Πέμπτης, διόρθωσε κατά 3,27% στην τελευταία συνεδρίαση.

-- Ατζέντα: Σήμερα Δευτέρα κάνει πρεμιέρα στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή της Orilina ΑΕΕΑΠ στην τιμή των 0,95 ευρώ, ενώ αρχίζουν οι εγγραφές για την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της Ideal Holdings (ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας με εύρος απόδοσης 5,5%-5,9%), οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη. Αύριο Τρίτη, Νάκας και Prodea θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 8 λεπτών και το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΔΑΑ στην ελίτ της αγοράς, η ΔΕΗ υπό πίεση και η σύγκριση MOH - ΕΛΠΕ

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Αεροδρομίου και η είσοδός του στους δείκτες, η ΔΕΗ κράτησε τα 12 ευρώ, γιατί η Motor Oil ξεπερνά συνεχώς τα ΕΛΠΕ, η Intralot έτοιμη για την έκδοση ομολόγου, τα μετρητά της Jumbo και η εκτίναξη της Ικτίνος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Το νέο βάθος της αγοράς, η ευκαιρία εισόδου στη ΔΕΗ και η πρωτιά της Intracom

Πώς η αγορά απορροφά το ένα placement μετά το άλλο χωρίς να χάνει τον ρυθμό της, γιατί η διόρθωση στη ΔΕΗ δίνει ευκαιρίες τοποθετήσεων, η Intracom στην κορυφή των αποδόσεων και οι μέτριες επιδόσεις Lamda και Infoquest.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η «αλλοίωση» του Γενικού Δείκτη, το «ξύπνημα» του ΟΤΕ, η Motor Oil και η Aegean

Πόσο άλλαξε ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με το 2014, η κινητικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ, η εξαιρετική συμπεριφορά της Motor Oil, η Aegean κάλυψε τις απώλειες από την αρχή του 2024 και η Jumbo συνέχισε το σερί με κέρδη 9,22%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Άνοδος με ποιότητα στο ΧΑ, η Motor Oil στο προσκήνιο και η ΜΥΤΙΛ κοντά στα 40

Εναλλαγές πρωταγωνιστών δίνουν ισχυρή δυναμική στην αγορά, η Motor Oil σε υψηλά έντεκα μηνών, η Mytilineos κοντά στα 40 ευρώ, η Eurobank σε ρεκόρ οκταετίας, το κλείδωμα των mezz, το ξέσπασμα της Intralot και η Quest σε άνοδο μετά την κακή εκκίνηση του έτους.