ΓΔ: 1444.05 -0.13% Τζίρος: 35.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η μάχη γοήτρου Εθνικής - Eurobank, το +777% της ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ και η Intrakat

Η Εθνική πλησιάζει την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, η «τρελή» απόδοση της ΔΕΗ από τις εκλογές του 2019, η εκτίναξη της Ελλάκτωρ, ο καλπασμός της Intrakat, η αγορά ιδίων μετοχών της AustriaCard και το ρεκόρ της Entersoft.

Η εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες ότι η αγορά μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των 1.300 μονάδων. Παρά τις όποιες –όχι αμελητέες– ρευστοποιήσεις που βγαίνουν σε χαρτιά κυρίως του Large Cap, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο κρατάει τα κεκτημένα του, αλλά κάνει νέο ρεκόρ 3,5 μηνών. Το χθεσινό κλείσιμο στις 1.298,48 μονάδες είναι το πιο κοντινό κλείσιμο που η αγορά έκανε στις 1.300 μονάδες από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.299,47 μονάδες. Που σημαίνει ότι πλέον «έσβησε» όλη η διόρθωση του Σεπτεμβρίου (-7,86%) αλλά και του Οκτωβρίου (-1,32%), ενώ πλέον απομένει το -1,72% του Αυγούστου και λίγο ακόμα για να πιάσει ξανά τα υψηλά της…

Σήμερα, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα γίνει προσπάθεια υπέρβασης (και διακράτησης) των 1.300 μονάδων. Η αγορά είναι καλή και πολύ «ζωηρή», ειδικά για αυτή την εποχή, καθώς ο τζίρος χθες ανήλθε στα 111,69 εκατ. ευρώ, με τα 98,2 εκατ. στον Large Cap, εκ των οποίων τα μισά (53,8 εκατ.) στις τράπεζες. Στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 8,95 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 27 Μαρτίου 2023 - 19 Δεκεμβρίου 2023

Εξαιρετική παραμένει η εικόνα στις διεθνείς αγορές, κάτι που αβαντάρει και το Χ.Α. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με νέα άνοδο χθες, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Dow Jones, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 37.557,92 μονάδες με άνοδο 0,68%, συνεχίζοντας το άκρως θεαματικό φινάλε έτους. Ο S&P 500 πλησιάζει επίσης στα ιστορικά υψηλά του, απέχοντας μόλις 1% από αυτά, κλείνοντας στις 4.768,37 μονάδες με άνοδο 0,59%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε πάνω από τις 15.000 μονάδες με άνοδο 0,66%.

-- Eurobank - Εθνική: Μια μάχη γοήτρου βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας για την πρώτη θέση στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Eurobank, έχοντας προχωρήσει πρώτη και από καιρό στην εξυγίανση του ισολογισμού της με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση σε αξία κεφαλαιοποίησης μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, διατηρώντας μάλιστα σοβαρό προβάδισμα. Τους τελευταίους μήνες όμως η Εθνική αμφισβητεί αυτή την πρωτιά. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank (+2,88%) διαμορφώνεται στα 6,17 δισ. ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας (+1,29%) στα 5,91 δισ. ευρώ. 

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 24 Μαρτίου 2023 - 19 Δεκεμβρίου 2023

-- AustriaCard: Σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών προχωρεί η AustriaCard. Το πρόγραμμα θεσπίζεται για την απόκτηση ιδίων μετοχών για χορήγηση αμοιβών, με τη διάθεση μετοχών σε υπαλλήλους, ανώτατα στελέχη, καθώς και στα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της εταιρείας ή των θυγατρικών της. Ο ανώτατος αριθμός που μπορεί να αγοραστεί είναι  μέχρι 727.077 ίδιες μετοχές (2% του συνόλου) με κατώτατη τιμή αγοράς το 1 ευρώ και ανώτατη τα 12 ευρώ. Η εταιρεία έχει χαμηλή διασπορά -κοντά στο 10%- και το επιπλέον «μάζεμα» ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης ασφυξίας στη μετοχή, η οποία υποχωρεί κατά 8% σε σχέση με την προσαρμοσμένη τιμή εισόδου (6,71 ευρώ) όταν έγινε η διασυνοριακή συγχώνευση ΑustriaCard και Inform Λύκος.

Η πορεία της μετοχής της AustriaCard, 13 Μαρτίου 2023 - 19 Δεκεμβρίου 2023

-- Ελλάκτωρ: Δυνατό +6,40% με κλείσιμο στα 2,4950 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό τρεισήμισι και πλέον μηνών. Τελευταία όμως έχει κίνηση – ασανσέρ, καθώς προχθές Δευτέρα υποχώρησε κατά 3,50%, την Παρασκευή είχε κερδίσει 4,20%, την Πέμπτη είχε υποχωρήσει κατά 1,89%, την Τετάρτη κέρδη 1,06% κ.ο.κ.

-- ΔΕΗ: Εντυπωσιακή κίνηση, νέα άνοδος 2,37% με κλείσιμο στα 11,22 ευρώ, επίπεδα που όχι μόνο είναι νέα υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά είναι ρεκόρ περίπου εννέα ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.  Φέτος κερδίζει 71,17%, ενώ όσοι τόλμησαν να ποντάρουν στη μετοχή στις 15 Μαΐου 2019, ήτοι λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, κερδίζουν +777%! Παράλληλα, όσοι τόλμησαν να επενδύσουν στις 16 Μαρτίου 2020, μέσα στη… φωτιά του Covid-19, όταν ο τίτλος είχε πέσει στα 1,55 ευρώ, κερδίζουν +624%.

-- Κατασκευές: Ο κλάδος, μαζί με την ενέργεια, τις υποδομές, την πληροφορική και φυσικά τις τράπεζες, είναι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι μετοχές του ευρύτερου κλάδου κατασκευών, υποδομών και ενέργειας, δεσπόζουν φέτος στις αποδόσεις. Χθες ξεχώρισαν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, Intrakat και ΑΔΜΗΕ, ενώ το 2023 στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων βρίσκονται μετοχές όπως Δομική Κρήτης (κέρδη άνω του +330%), ΕΚΤΕΡ, Intrakat και AVAX.

-- Intrakat: Εδώ μιλάμε για... καλπασμό. Νέο ράλι +5,01% με κλείσιμο στα 4,30 ευρώ που είναι υψηλά 14 ετών, όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι έκανε όγκο 753 χιλ. τεμάχια, με πολλαπλά πακέτα και συνολικό τζίρο 3 εκατ. ευρώ, όταν σύσσωμος ο Mid Cap έκανε συναλλαγές 8,9 εκατ. ευρώ. Ράλι +194,52% φέτος.

-- Entersoft: Με νέα άνοδο +3,40% έκλεισε στα 6,70 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Στο +76% φέτος.

-- Trastor: Με πολύ μικρή εμπορευσιμότητα εύλογα κινείται προς την περιοχή της αύξησης κεφαλαίου που θα γίνει στα 1,42 ευρώ. Καταγράφει κέρδη 29% το τελευταίο τριήμερο, κλείνοντας χθες στο +7,81% και στα 1,38 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε και τα 1,40 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ταλαιπωρίας συνέχεια, η αναβάθμιση της Alpha και η ευκαιρία στα διυλιστήρια

Η αγορά χωρίς δυναμική, οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της Alpah Bank, η «βύθιση« στα διυλιστήρια και η ευκαιρία για τους υπομονετικούς, η έκτη διαδοχική ημέρα υποχώρησης για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ανθεκτικότητα της Intrakat.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κεραμίδα του έκτακτου φόρου, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ Τέρνα

Συνεδρίαση αντίρροπων δυνάμεων, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες τιμές στόχοι για τη ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» ΜΟΗ - ΕΛΠΕ λόγω έκτακτου φόρου και οι φήμες που πίεσαν τις τράπεζες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Οι αγορές μετά τον σεισμό, οι πιέσεις στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα

Η Τέρνα Ενεργειακή, το deal και η συνέλευση, η Eurobank με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, η ΔΕΗ χρωστάει ανοδική αντίδραση, το Αεροδρόμιο για πρώτη φορά κάτω από 8 ευρώ και το... ροντέο στην Ακρίτας.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.