ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Το πάρτι στις τράπεζες και τα χαρτιά που ζορίζονται σε ανοδική αγορά

Οι επενδυτές που πουλάνε για να αντλήσουν ρευστό και να τοποθετηθούν σε τράπεζες, η ηγετική παρουσία της Εθνικής, η άνοδος της Coca Cola HBC, το break-out της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη συσσώρευση και η ανάκαμψη της AVAX.

Στη σκιά του… πάρτι με το οποίο έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά με τις τραπεζικές μετοχές, βρίσκονται αρκετές μετοχές υψηλής, μεσαίας αλλά και πιο μικρής κεφαλαιοποίησης, που παραμένουν υπό πίεση. Ο λόγος είναι απλός: πουλάνε για να μπουν στο.. πάρτι, δηλαδή στις τράπεζες. Όπως φάνηκε χθες στο ταμπλό, παρά τα νέα σημαντικά κέρδη του Γενικού Δείκτη (+0,79%) με ώθηση από το +2,13% των τραπεζών, σε πολλές μετοχές όπως η Intrakat, η Intralot, Τιτάν, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo. Μοτοδυναμική, Φουρλής, Espilon Net, Alumil κ.α. βγήκαν πωλητές.

Πολλοί επαγγελματίες της αγοράς πιστεύουν ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται για να δημιουργηθεί ρευστότητα προκειμένου επενδυτές να μπουν στο πάρτι στις τράπεζες.

Πάντως, σε μια ημέρα πτώσης διεθνώς, το Χ.Α. έκλεισε και πάλι ανοδικά, πετυχαίνοντας μάλιστα νέα υψηλά 5μήνου. Η αγορά έχει δυναμική και αυτό φαίνεται καθημερινά. Δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς και χθες δείκτες και μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας (1.348,77 μονάδες,+1,36%). Στις έξι συνεδριάσεις του 2024, το Χ.Α. κλείνει θετικά στις πέντε, με τον Γ.Δ. να κερδίζει 3,71%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,85% και ο Mid Cap είναι στο +1,83% παρουσιάζοντας κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης.

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως θα είναι στο τιμόνι της αγοράς και το 2024, καθώς ήδη το μπαράζ των αναβαθμίσεων ξεκίνησε. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του έτους, έχουμε ήδη 4-5 εκθέσεις με γενναίες αναβαθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά και το χθεσινό ράλι +2,13%, ενισχύεται σε ποσοστό 5,26% το 2024.

-- Εθνική: Αρχοντική κίνηση από κάθε άποψη, απόδοσης, όγκων και τζίρων. Είναι η πρώτη τραπεζική μετοχή που διέσπασε τα υψηλά του καλοκαιριού, και πλέον για να βρούμε αντίστοιχα νούμερα πρέπει να πάμε πίσω εννέα χρόνια, στο 2015 και στις ανακεφαλαιοποιήσεις. Το 2024 κερδίζει 7,95% και είναι στην κορυφή του κλάδου, ακολουθούμενη από την Πειραιώς με +6,56%, ενώ στη δεύτερη ταχύτητα είναι οι Alpha Bank και Eurobank με +3,31% και +2,92% αντίστοιχα. Η ΕΤΕ, χθες, με το +3,70% και το κλείσιμο στα 6,79 ευρώ, έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 6,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη Eurobank που αποτιμάται στα 6,16 δισ. ευρώ. Πλέον, η ΕΤΕ είναι δεύτερη πίσω από την Coca Cola HBC. Συνάμα, η Εθνική διακίνησε 4 εκατ. τεμάχια όγκο και τζίρο 27,59 εκατ. ευρώ, μακράν τον κορυφαίο ξανά.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

-- Coca Cola HBC: Πάνω από τα 27 ευρώ ξανά, για πρώτη φορά από τις 31 Ιουλίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά πέντε μηνών. Ξανά πάνω από τα 10 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Στις τελευταίες εφτά συνεδριάσεις, κλείνει ανοδικά στις έξι, βελτιώνοντας αθόρυβα την εικόνα της, χωρίς εξάρσεις, έχοντας άνοδο 3,70%. Μετά την ευχάριστη έκπληξη από τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά καλή θα είναι η εικόνα και για το τέταρτο.

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

-- Helleniq Energy: Η μετοχή σήμερα κόβει το προμέρισμα των 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, χθες έκλεισε μόλις στο +0,68% και στα 7,37 ευρώ.

-- ΓΕΚ Τέρνα: Προσπαθεί να «σπάσει» τη συσσώρευση, αλλά φαίνεται ότι έχει βαρίδια. Τρίτη διαδοχική ανοδική, έφτασε έως το +2,95% χθες και στα 13,98 ευρώ, όμως δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και έκλεισε στο +0,88% και στα 13,70 ευρώ. Υπολείπεται πάνω από 1 ευρώ από τα υψηλά των 14,84 ευρώ του καλοκαιριού. Πάντως, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζουν πως «έχοντας συσσωρεύσει μεγάλο διάστημα, έκανε το "break out" με μεγάλο στόχο τα 17,5 ευρώ».

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

-- Aegean Airlines: Προσπαθεί να βρει εκ νέου τα ανοδικά της πατήματα. Έχει μόνο μια πτωτική το 2024, ενώ στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, κερδίζει 6,44%. Χθες έκλεισε στα 11,90 ευρώ με άνοδο 2,59%, ενώ έφτασε έως το +3,45% και στα 12 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

-- Intrakat: Μετά από 18 συνεδριάσεις, και άνοδο 33%, καθώς από τις 11 Δεκεμβρίου δεν είχε πτώση, χθες διόρθωσε σε ποσοστό 1,70% με κλείσιμο στα 4,91 ευρώ. Από τις αρχές του Δεκέμβρη έχει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με συνολικό ράλι +41,50%. Στο +213% το 2023, στο +7,44% το 2024. Έχει πολύ… λίπος να κάψει…

Η πορεία της μετοχής της Intrakat, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

-- AVAX: Πέρυσι κέρδισε 144,74% κλείνοντας στο τέλος του έτους στα 1,86 ευρώ. Το πρώτο τριήμερο του νέου έτους διόρθωσε σε ποσοστό άνω του 9%, όμως η χθεσινή ήταν η τρίτη διαδοχική άνοδος. Χθες έφτασε έως το +7,06% και στα 1,82 ευρώ, όμως έκλεισε στο +2,35% και στα 1,74 ευρώ. Ρόλο στην αφύπνιση έπαιξε η έκθεση της Edison που έδωσε περιθώριο ανόδου 87% συγκριτικά με το κλείσιμο της Δευτέρας, ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 3,20 ευρώ, τονίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη που προσφέρει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο - ρεκόρ. Εδώ, πάντως, πρέπει να μπει ένας αστερίσκος: Καλά είναι τα ανεκτέλεστα έργα, αλλά το θέμα είναι ποια κέρδη φτάνουν τελικά στον μέτοχο.

Η πορεία της μετοχής της ΑΒΑΞ, 9 Μαρτίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ταλαιπωρίας συνέχεια, η αναβάθμιση της Alpha και η ευκαιρία στα διυλιστήρια

Η αγορά χωρίς δυναμική, οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της Alpah Bank, η «βύθιση« στα διυλιστήρια και η ευκαιρία για τους υπομονετικούς, η έκτη διαδοχική ημέρα υποχώρησης για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ανθεκτικότητα της Intrakat.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κεραμίδα του έκτακτου φόρου, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ Τέρνα

Συνεδρίαση αντίρροπων δυνάμεων, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες τιμές στόχοι για τη ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» ΜΟΗ - ΕΛΠΕ λόγω έκτακτου φόρου και οι φήμες που πίεσαν τις τράπεζες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Οι αγορές μετά τον σεισμό, οι πιέσεις στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα

Η Τέρνα Ενεργειακή, το deal και η συνέλευση, η Eurobank με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, η ΔΕΗ χρωστάει ανοδική αντίδραση, το Αεροδρόμιο για πρώτη φορά κάτω από 8 ευρώ και το... ροντέο στην Ακρίτας.