ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η ΕΕΕ πίσω στα 30 ευρώ και το ρεκόρ της Jumbo

Το γύρισμα σε θετικό πρόσημο για τον Δείκτη, η Coca Cola HBC «πάτησε» ξανά τα 30 ευρώ, η Jumbo σε ιστορικό υψηλό, η Τιτάν εντυπωσιάζει, η Cenergy ανακάμπτει, Intracom και Intralot κάλυψαν χαμένο έδαφος και η διάψευση για Attica Συμμετοχών.

Πολύ καλή και ανθεκτική η εικόνα της αγοράς, καθώς παρά τα μεγάλα κέρδη και την άνοδο περίπου 100 μονάδων από τα πρόσφατα χαμηλά της 16ης Απριλίου, χθες διόρθωσε ελεγχόμενα και στο τέλος γύρισε ξανά ανοδικά. Στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γ.Δ. κλείνει ανοδικά στις οκτώ, εν μέσω καλών τζίρων, deals, σεναρίων για νέες συνεργασίες και αυξημένη κινητικότητα. Ακόμη και ο τζίρος των 116 εκατ. ευρώ χθες, για Μεγάλη Εβδομάδα, είναι πολύ καλός.

Αύριο, Τετάρτη 1η Μαΐου η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί, οπότε απομένει, εκτός της σημερινής, μια ακόμα συνεδρίαση μεθαύριο Πέμπτη. Η αγορά θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς την Τετάρτη 8 Μαΐου. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,33% τον Απρίλιο, ο FTSE 25 είναι στο +3,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,13%. Σε επίπεδο τετραμήνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 12,55%, o FTSE 25 είναι στο +13,30%, ενώ ο τραπεζικός στο +18,33%.

-- Coca Cola HBC: Μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες, κατάφερε να κάνει έστω και οριακό κλείσιμο πάνω από τα 30 ευρώ. Έκλεισε στα 30,08 ευρώ (+0,47%), επίπεδα που τελευταία φορά είχε δει στις 11 Φεβρουαρίου 2022, ήτοι λίγες ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε όμως, στις 11/2/2022, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 971 μονάδες, που σημαίνει ότι καταγράφει ράλι έκτοτε 50%. Μάλλον λοιπόν… χρωστάει η Coca Cola HBC. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 9 Μαΐου 2022, εν μέσω μεγάλων ανησυχιών, η μετοχή κατήλθε έως τα 17,99 ευρώ (και ενδοσυνεδριακά έως τα 17,60 ευρώ), απ’ όπου έκτοτε ενισχύεται κατά 67%. Οι αγορές είναι ψυχολογία ως επί το πλείστον…

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Τιτάν: Συνεχίζει απτόητη, κλείνοντας χθες με νέα εντυπωσιακά κέρδη +2,6% στα 29,55 ευρώ  μια ανάσα από το ορόσημο των 30 ευρώ, τιμή που έχει να δει από το 2008. 

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Η φημολογία επιμένει ότι το deal κλείνει άμεσα, το ταμπλό όμως βαδίζει επιφυλακτικά. 

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Jumbo Ι: Νέα ιστορικά υψηλά τα 29,22 ευρώ μετά και το χθεσινό +1,81%, ενώ συμπλήρωσε 8ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 13,34%. Το μήνα Απρίλιο είναι στο +9,44% και το 4μηνο στο +16,32%. Πέρυσι έδωσε απόδοση +57,20%. Στην 9η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 3,97 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω Alpha Bank, Motor Oil, HelleniQ Energy, Τιτάν κ.α. Εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. στις 15 Νοεμβρίου 1999 ως μια μικρή εταιρεία λιανικού εμπορίου με τιμή εισαγωγής 2,49 ευρώ και έκτοτε έχει δώσει… μνημειώδεις αποδόσεις, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και όλα τα καλά μιας εύρωστης οικονομικά επιχείρησης. Από την ημέρα της εισαγωγής, κερδίζει 1.500%, χώρια όλα τα υπόλοιπα.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Jumbo ΙΙ: Από το χαμηλό των 2,28 ευρώ που βρέθηκε στις 30 Μαΐου 2012, όταν η Ελλάδα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου και κινδύνευσε με Grexit, η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό +1.181%. Επίσης, από το χαμηλό των 9,94 ευρώ που έπεσε (μόνο για μια συνεδρίαση) στις 23 Μαρτίου 2020, αμέσως μετά την εμφάνιση του Covid-19 στην Ελλάδα, η μετοχή είναι τρεις φορές πάνω - απόδοση +194%.

-- Cenergy Holdings: Με το νέο ράλι +3,70% χθες, έφτασε στα 7,85 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με την άνοδο των τελευταίων ημερών, κερδίζει τον Απρίλιο 9,79%. Σε επίπεδο τετραμήνου έχει μέτρια εικόνα, καθώς επηρεάστηκε από τις ευρύτερες ρευστοποιήσεις που έπληξαν τον όμιλο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Πάντως, είναι στο +9,64% το 4μηνο, κάτι που οφείλεται στις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στα 4,44 ευρώ, που σημαίνει ότι κερδίζει +76,80%. Θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν το κορυφαίο «χαρτί» του 2023 με ράλι +137%. Μελετάει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων. Ο όμιλος συνεχίζει να κερδίζει πολύ μεγάλα έργα στο εξωτερικό, χτίζοντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο που έχει εταιρεία ελληνικών συμφερόντων (έστω και με έδρα στο Βέλγιο) στο εξωτερικό.

-- Intralot - Intracom: Επανέρχονται δριμύτερες συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία μετά από τη σοβαρή διόρθωση που σημειώθηκε ειδικά για την Intracom. Χθες, με κέρδη +1,94% η Intralot ανέκτησε το επίπεδο του 1,15 ευρώ, κλείνοντας στο 1,156 ευρώ. Ακόμα πιο δυναμική η εικόνα της Intracom με ένα εντυπωσιακό +5,08%. 

Η πορεία της μετοχής της Intracom, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Attica Συμμετοχών: Το παλιό σενάριο που θέλει τον Κρητικό επιχειρηματία, Γιάννη Γρύλλο να κινείται στην κατεύθυνση ενός «παντρέματος» των αεροσκαφών της Sky Express με τα πλοία της Attica Συμμετοχών κυκλοφόρησε και πάλι χθες και… σιγοντάρισε την άνοδο της μετοχής της Attica κατά 7,08%. Τέτοια σενάρια, βεβαίως, μόνο ο χρόνος δείχνει αν είχαν οποιαδήποτε βάση. Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς έχει επαναληφθεί σε διάφορες ευκαιρίες αυτή η φημολογία, όπως για παράδειγμα όταν εξεταζόταν η συγχώνευση Attica – ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τότε οι φήμες έλεγαν ότι ο Γ. Γρύλλος θα έπαιρνε κάποια πλοία του ενιαίου ακτοπλοϊκού ομίλου, ώστε να μειωθεί η ισχύς του στην αγορά και να διευκολυνθεί η έγκριση του deal από την Επιτροπή. Προς το παρόν όλα αυτά έχουν μείνει στη σφαίρα της σεναριολογίας, ενώ χθες το απόγευμα ήλθε και η επίσημη σχετική διάψευση από την Attica Συμμετοχών, κατόπιν ερωτήματος, της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Από την εισηγμένη διευκρινίζεται ότι ούτε η διοίκηση της εταιρείας, ούτε η βασική της μέτοχος, η Strix Holdings, συζητούν οποιαδήποτε συμφωνία με τον όμιλο του Γ. Γρύλλου.

Η πορεία της μετοχής της Atica Συμμετοχών, 18 Οκτωβρίου 2023 - 29 Απριλίου 2024.

-- Κρι Κρι: Εκτός φόρμας τελευταία, χθες υποχώρησε εκ νέου κατά 2,74% πέφτοντας στα 10,65 ευρώ, ενώ καταγράφει απώλειες 8,97% τον Απρίλιο. Έχει ιστορικό υψηλό στα 12 ευρώ από τις 13 Μαρτίου, ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε και τα 12,30 ευρώ. Στο +11,17% φέτος.

-- Mezz: Υπό πίεση οι μετοχές των mezzanine, με Galaxy στο -6,24%, Cairo στο -3,14%, Sunrise -2,66% και Phoenix στο -1,69%. Γενικώς παρουσιάζουν μια αρκετά ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, σημειώνοντας άνοδο όταν η αγορά εμφανίζει κόπωση και κόπωση όταν η αγορά κινείται ανοδικά. Επιπλέον, έχουν μαζέψει και αρκετό κερδοσκοπικό χρήμα και επενδυτές που νομίζουν ότι έχουν βρει Ελντοράντο. Είναι γεγονός ότι οι ανακτήσεις πάνε πολύ καλά και ότι οι αρχικές αποτιμήσεις των mezz με τις οποίες μπήκαν στην Ε.ΝΑ ήταν εξαιρετικά συντηρητικές.  

-- Doppler: Η είσοδος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), όπου επικεφαλής είναι ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, ξύπνησε τη μετοχή από μακροχρόνιο λήθαργο. Και δικαίως, καθώς παρά τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και το καλό όνομα στην αγορά, έχει κάποια προβλήματα οικονομικής φύσεως, οπότε το fund θα συνδράμει στην αντιμετώπισή τους. Η μετοχή έκανε ράλι +9,55% την Παρασκευή και +8,72% χθες κλείνοντας στα 1,06 ευρώ. Μόλις στα 11,23 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά, δραστηριοποιείται στον τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας ανελκυστήρων, ενώ διαθέτει σημαντικές παραγωγικές υποδομές στο Κιλκίς. Η Doppler είναι κυρίως εξαγωγική εταιρία με πάνω από το 85% των εσόδων της να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό, έχοντας υλοποιήσει σπουδαία έργα ανελκυστήρων όπως στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, στο μετρό της Αθήνας, στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ, στο ιστορικό κέντρο του Εκουαδόρ.

-- Maker Maker: Η στήλη θα απουσιάσει τις επόμενες ημέρες εκμεταλλευόμενη τις ημέρες του Πάσχα και θα επιστρέψει την Τετάρτη 8 Μαϊου. Καλό Πάσχα!


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κόπωση της αγοράς, η σταθερότητα της ΤΕΝΕΡΓ και τα... χάλια της ΕΧΑΕ

Οι πωλητές κρατούν το πάνω χέρι, η Eurobank αμύνθηκε, τριήμερο απωλειών για την Alpha, η Jumbo αντιδρά μετά το placement, αντίδραση από Viochalco, κακή πορεία για την ΕΧΑΕ, οι 11πτωτικές ημέρες της AVAX και υπό πίεση τα χαρτιά Κόκκαλη.
MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.