ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επανεκκίνηση με μεγάλες προσδοκίες, η αναβαθμισμένη ΕΤΕ, η Eurobank και η Jumbo

Ο Γενικός Δείκτης και η κάλυψη του χαμένου εδάφους με την Ευρώπη, η Εθνική πρώτη στην επενδυτική βαθμίδα, η Eurobank σε υψηλά 8,5 ετών, η Jumbo πάνω από τα 4 δισ. κεφαλαιοποίησης και ο ΟΠΑΠ εκτός φόρμας.

Με… φόρα αναμένεται η επανεκκίνηση της εγχώριας αγοράς μετά από έξι ολόκληρες ημέρες πασχαλινής αποχής. Την περασμένη Πέμπτη 2 Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 1.452,24 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο +0,26%.

Η αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, προάγγελος των αναβαθμίσεων που θα ακολουθήσουν στις τράπεζες, η προοπτική διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, η ισχυρή εταιρική κερδοφορία, τα εταιρικά deals και το πολύ καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές λογικά θα σπρώξουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.500 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές πήγαν κάτι παραπάνω από καλά το τριήμερο της αποχής του Χ.Α., ενώ ειδικά οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν διήμερο ράλι αυτή την εβδομάδα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος, με κλείσιμο στα υψηλά μήνα. Μένει να δούμε αν το Χ.Α. θα επιχειρήσει να κλείσει το… gap με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες αυτό το τριήμερο έχουν άνοδο έως και 3%.

-- Εθνική Τράπεζα: Με asset τον ισχυρό ισολογισμό, η τράπεζα πέτυχε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε χρόνο ρεκόρ –η μόνη μεταξύ των συστημικών τραπεζών που απολαμβάνουν αυτή την αξιολόγηση. Ξεχώρισαν και οι επιδόσεις της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο με τον επικεφαλής της τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, να σημειώνει στο call με τους αναλυτές ότι στόχος για τη χρήση του 2023 είναι η διανομή μερίσματος να φτάσει το 30% των κερδών της χρήσης. Αρκετή κουβέντα έγινε και για τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, για τα οποία η τράπεζα έχει εγγράψει ήδη προβλέψεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά προδιαγράφουν μια σκληρή μάχη για την πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, με την Eurobank να διατηρεί την 1η θέση με κεφαλαιοποίηση 7,51 δισ. ευρώ έναντι 7,14 δισ. της Εθνικής. Στο +3,31% η μετοχή την περασμένη Πέμπτη 2/5 και νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- Eurobank: Νέα υψηλά 102 μηνών ή περίπου οκτώμισι ετών τα 2,02 ευρώ που έκλεισε τη Μ. Πέμπτη η μετοχή, με το αμέσως υψηλότερο να έχει γίνει στα τέλη Νοεμβρίου 2015. Έκλεισε με άνοδο 24,84% το τετράμηνο, έχοντας σταθερά την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κλάδο και τη δεύτερη υψηλότερη στο σύνολο της αγοράς πίσω από την Coca Cola HBC. Είναι η ελληνική τράπεζα με το πιο διεθνοποιημένο προφίλ, φέρνοντας σημαντικό κομμάτι κερδών από το εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως ότι στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις στα υψηλά ημέρας βγήκε προσφορά.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- Τέρνα Ενεργειακή: Μπήκαμε και στον Μάιο για το πολυαναμενόμενο και χωρίς προηγούμενο σε κυοφορία deal, ένα deal που θυμίζει αρκετά την ιστορία του βοσκού με τον λύκο.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- ΟΠΑΠ: Εκτός φόρμας, έπεσε στα 15,50 ευρώ, επίπεδα που δεν έχει ξαναδεί σε κλείσιμο φέτος, αλλά την τελευταία ημέρα του 2023 όταν είχε βρεθεί στα 15,37 ευρώ. Στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις μια ανοδική, χάνοντας 6,91%. Σημαντικό μέρος αυτών των απωλειών ήρθε λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Άλλωστε, το προφίλ αυτής της μετοχής είναι καθαρά… μερισματικό, δεν ενδείκνυται για trading και για τους θιασώτες βραχυχρόνιων συγκινήσεων.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- Jumbo: Για πρώτη φορά στα 25 χρόνια που βρίσκεται στο χρηματιστήριο ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, καθώς τη Μ. Πέμπτη έκλεισε στα 29,48 ευρώ (+1,03%) που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. στις 15 Νοεμβρίου 1999 ως μια μικρή εταιρεία λιανικού εμπορίου με τιμή εισαγωγής 2,49 ευρώ και έκτοτε έχει δώσει… μνημειώδεις αποδόσεις, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και όλα τα καλά μιας εύρωστης οικονομικά επιχείρησης. Από την ημέρα της εισαγωγής, κερδίζει 1.500%, χώρια όλα τα υπόλοιπα.

-- Cenergy Holdings: Έβγαλε τον Απρίλιο με άνοδο 11,05%, ενώ το τετράμηνο είναι στο +10,89%. Στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις από τις 16/4 που άλλαξε η εικόνα της αγοράς, είναι στην κορυφή των αποδόσεων στον Large Cap με +17%, κλείνοντας τη Μ. Πέμπτη στα 8 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, έφτασε στην αποτίμηση των 1,52 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ξεπέρασε για πρώτη φορά την κεφαλαιοποίηση της μητρικής Viohalco που αποτιμάται στα 1,51 δισ. ευρώ! Κερδίζει διαρκώς νέα έργα παγκόσμιου βεληνεκούς στο εξωτερικό.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- Optima Bank: Εισήχθη στις 4 Οκτωβρίου 2023 και τους εφτά μήνες της χρηματιστηριακής της παρουσίας, δείχνει εξαιρετικά στοιχεία, κερδίζοντας 50% από την τιμή εισαγωγής που ήταν στα 7,20 ευρώ, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση έκλεισε στα 10,80 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή είχε εξαιρετική εικόνα τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 29,13%, ενώ από την αρχή του χρόνου βρίσκεται στο +38,46%. Πλέον η Optima Bank έφτασε στην αποτίμηση των 795,89 εκατ. ευρώ και φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Mid Cap.

-- Κρι Κρι: Σε φάση διόρθωσης ο τίτλος, χάνει 9,40% από τις αρχές του Απριλίου, ενώ τη Μ. Πέμπτη έκλεισε στα 10,60 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 23 Φεβρουαρίου, ήτοι δυόμισι μήνες πίσω. Σύμφωνα με τη Fast Finance, τα 10,52 ευρώ είναι η κοντινή στήριξη και τα 10,10 ευρώ η κύρια, ενώ τα 11,30 ευρώ έχουν καταστεί η κοντινή σημαντική αντίσταση. Και συμπληρώνει η ΑΕΠΕΥ: «Η πτώση με μειωμένο όγκο συναλλαγών, με τον μεγαλομέτοχο πιθανότατα να θελήσει να μοιράσει τίτλους σε θεσμικά χαρτοφυλάκια το επόμενο διάστημα. Άλλωστε η εταιρεία πάει τρένο με τις επενδύσεις να συνεχίζονται».

Η πορεία της μετοχής της Κρι Κρι, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024

-- Mezz: Ένα εντυπωσιακό διήμερο ανοδικό ξέσπασμα για τα mezzanine πυροδότησε η αναπροσαρμογή της αξίας των ομολόγων της Cairo Mezz στο τέλος του 2023 στα 179,3 εκατ. ευρώ από 55,9 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή ήρθε μετά την αποπληρωμή μεγάλου μέρους κεφαλαίων των senior ομολόγων μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή των τόκων των mezzanine ομολόγων που διαθέτει το Cairo στο χαρτοφυλάκιό του. Η αγορά αναμένει λογικά ότι σε ανάλογες προσαρμογές αξίας θα προχωρήσουν και τα άλλα mezz (Galaxy, Phoenix και Sunrise). Ωστόσο η αναπροσαρμογή δεν θα είναι τόσο θεαματική όσο του Cairo, δεδομένου ότι Galaxy, Phoenix και Sunrise ήδη έχουν προχωρήσει σε πληρωμές (επιστροφή κεφαλαίων) λόγω της πληρωμής τόκων των mezzanine που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Επαναλαμβάνουμε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και πολύς θόρυβος για την πραγματική οικονομική κατάσταση των mezz. Από την αρχή του έτους, το Cairo βρίσκεται στο +124,73%, το Phoenix Vega στο +105,94%, το Sunrise στο +78,04% και το Galaxy Cosmos στο +62,19%.

Η πορεία της μετοχής της Cairo Mezz, 20 Οκτωβρίου 2023 – 2 Μαΐου 2024 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κόπωση της αγοράς, η σταθερότητα της ΤΕΝΕΡΓ και τα... χάλια της ΕΧΑΕ

Οι πωλητές κρατούν το πάνω χέρι, η Eurobank αμύνθηκε, τριήμερο απωλειών για την Alpha, η Jumbo αντιδρά μετά το placement, αντίδραση από Viochalco, κακή πορεία για την ΕΧΑΕ, οι 11πτωτικές ημέρες της AVAX και υπό πίεση τα χαρτιά Κόκκαλη.
MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.