ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.

Μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων πολλών μηνών, αν όχι ετών ήταν η χθεσινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν υπάρχουν πολλές – ίσως καμιά – που στη διάρκειά της να έφερε τόσα ρεκόρ σε δείκτες και μετοχές και κυρίως να έχει τζίρο πάνω από 210 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει rebalancing. Ο χθεσινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριάντα συνεδριάσεων, από τις 15 Μαρτίου, όταν είχαν γίνει συναλλαγές 359,4 εκατ. ευρώ, σε ημέρα όμως αναδιάρθρωσης δεικτών.

Οι πολλές ημέρες αργίας, σε μια συγκυρία που διεθνώς οι αγορές έκαναν νέο ράλι, έφερε… άγχος ανοδικής προσαρμογής και στο Χ.Α., με όλους τους δείκτες να ανοίγουν με ανοδικό gap, όπως με ανοδικό gap άνοιξαν και πολλές επιμέρους μετοχές! Όσο κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο Γ.Δ. άνοιξε στο +0,86% που ήταν και το χαμηλότερο σημείο της ημέρας, ο FTSE 25 άνοιξε στο +1,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε στο +1,13%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 8 Μαΐου 2024

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε σε υψηλά κοντά δέκα ετών, καθώς στις 3.582,57 μονάδες είχε να βρεθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014, όταν ακόμη στα ηνία της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Τότε όμως η αγορά, προεξοφλώντας αυτά που έρχονταν, ήταν σε πτωτική ροπή, αντιθέτως με σήμερα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες σε νέα υψηλά οκτώμισι ετών, καθώς το το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2015, στις 1.405,8 μονάδες.

-- Εθνική: Συμπεριφορά απόλυτης leader, ενώ φαίνεται πως δεν θα αργήσει να υποσκελίσει τη Eurobank στις κεφαλαιοποιήσεις, περνώντας στη δεύτερη θέση όλου του Χ.Α. Η Eurobank πλέον αποτιμάται στα 7,55 δισ. ευρώ ενώ η Εθνική έφτασε στα 7,44 δισ. ευρώ, ήτοι μια διαφορά μόλις 11 εκατ. ευρώ. Η Εθνική, μετά το +3,31% της Μεγάλης Πέμπτης, χθες έκανε νέο ράλι στο +4,23, που σημαίνει ότι το Μάιο κερδίζει 7,67% και είναι το πρώτο «χαρτί» του Χ.Α. Η Εθνική μετά το placement του περασμένου φθινοπώρου έχει συμπεριφορά leader στην αγορά, ενώ τη Μ. Τετάρτη δημοσίευσε εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου και η διοίκηση γνωστοποίησε πως το 30% των καθαρών κερδών θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους. Επίσης, πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, μετά τον πολυετή μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

-- Εθνική – Πειραιώς: Από τα 210,58 εκατ. ευρώ του τζίρου, πάνω από τα μισά, ήτοι 106,24 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να κάνει τα 37,3 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς τα 31,63 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι αυτές οι δύο τραπεζικές μετοχές έκαναν κοντά στο 1/3 των συνολικών συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ποιες μετοχές έλκουν τα κεφάλαια των ξένων χαρτοφυλακίων.

-- Eurobank: Στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 17 Απριλίου, κερδίζει 12,87%, κλείνοντας χθες στα 2,0340 ευρώ, που είναι νέα υψηλά οκτώμισι ετών ή 102 μηνών, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο είχε γίνει στις 18 Νοεμβρίου 2015. Στο +26,34% φέτος.

-- Τιτάν: Νέα ιστορικά υψηλά τα 30,10 ευρώ μετά και το χθεσινό +2,73%, ενώ πλέον ανέβασε την απόδοσή του από την αρχή του χρόνου στο +40,33%, περνώντας στην πρώτη θέση στον FTSE 25, καθώς η Σαράντης, μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών πλέον κερδίζει 38,42% φέτος. Η αποτίμηση της Τιτάν έφτασε στα 2,35 δισ. ευρώ αφήνοντας πίσω ομίλους όπως Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ φαίνεται πως δεν θα αργήσει να απειλήσει και την HelleniQ Energy. Η Τιτάν φαίνεται πως στην επόμενη, προς τα τέλη του 2024, αναδιάρθρωση του MSCI μπορεί να εισαχθεί…

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 8 Μαΐου 2024

-- Cenergy Holdings: Νέα ιστορικά υψηλά τα 8,35 ευρώ μετά και το χθεσινό +4,37%, ενώ πλέον έγινε η ναυαρχίδα του ομίλου Viohalco με αποτίμηση 1,58 δισ. ευρώ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη μητρική με 1,56 δισ. ευρώ, παρ’ ότι και αυτή έκανε ράλι +3,60% χθες. Από τις 16 Απριλίου η Cenergy έχει… άστρο, με άνοδο 22,08% που τη φέρνει στην πρώτη θέση στον Large Cap. Κάποιοι ανακαλύπτουν μόλις τώρα τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει αυτός ο όμιλος.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 8 Μαΐου 2024

-- Jumbo: Στα 30 ευρώ η μετοχή που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από 17/4 καταγράφει άνοδο 16,37%. Εκπληκτική πορεία, δεν καταλαβαίνει από πολέμους, κακουχίες, κρίση στις μεταφορές και τις ανατιμήσεις, έχει κόψει μερίσματα, έχει κάνει επιστροφές κεφαλαίου. Νομισματοκοπείο κανονικό. Σήμερα αναμένεται να περάσουν από το Χ.Α. οι μετοχές των 2 εκατ. ευρώ του placement για το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου που προχωρά ο Απ. Βακάκης, σε πελάτες της Citigroup. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 27,20 ευρώ με discount 9,3% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 8 Μαΐου 2024

-- Real Consulting: Ράλι +5,79% χθες έφερε τη μετοχή στα 4,20 ευρώ, όχι μακριά από τα 4,30 ευρώ που είναι τα ιστορικά υψηλά της από τις 26 Μαρτίου. Στα 90,3 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Στόχος η μετάβαση στην Κύρια Αγορά.

Η πορεία της μετοχής της Real Consulting, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 8 Μαΐου 2024

-- Performance: Νέα ιστορικά υψηλά τα 6,60 ευρώ μετά και το χθεσινό +4,27%, ενώ ξεκίνησε το έτος από τα 4,75 ευρώ. Στα 91,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, στόχος και εδώ η Κύρια Αγορά.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κόπωση της αγοράς, η σταθερότητα της ΤΕΝΕΡΓ και τα... χάλια της ΕΧΑΕ

Οι πωλητές κρατούν το πάνω χέρι, η Eurobank αμύνθηκε, τριήμερο απωλειών για την Alpha, η Jumbo αντιδρά μετά το placement, αντίδραση από Viochalco, κακή πορεία για την ΕΧΑΕ, οι 11πτωτικές ημέρες της AVAX και υπό πίεση τα χαρτιά Κόκκαλη.
MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.