ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pixida, agores
Φωτο: Pixabay

Ρευστοποιήσεις που δεν ανησυχούν, τα πακέτα της Εθνικής και τα placements

Το ξέσπασμα του ΑΔΜΗΕ, σερί πέντε ανοδικών ημερών για την Alpha, τα πακέτα της ΕΤΕ, η αποκοπή μερίσματος στο Αεροδρόμιο, τα ρεκόρ της Cenergy και η διάθεση μετοχών της Mytilineos με discount -8,8% από το κλείσιμο της Τρίτης.

Πακέτα, placements, επιχειρηματικές εξελίξεις, δημιουργούν κλίμα, ενώ το μπαράζ των αναβαθμίσεων συνεχίζεται με αφορμή και τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων. Η αγορά χθες κινήθηκε διορθωτικά, έκλεισε λίγο κάτω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, αλλά ακόμα και στις αρνητικές συνεδριάσεις η όρεξη των αγοραστών... δεν κρύβεται.

Παρά τη διόρθωση στα υψηλά κλιμάκια, υπήρξαν 43 μετοχές που έκλεισαν με άνοδο, ενώ 70 υποχώρησαν. Είναι σημάδι ωριμότητας ότι η αγορά δεν κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την εκάστοτε εικόνα του κεντρικού δείκτη, αλλά εστιάζει στα επιμέρους στοιχεία των μετοχών.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 3 Νοεμβρίου 2023 - 21 Μαΐου 2024 

-- ΑΔΜΗΕ: Το +3,61% χθες, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του 2024 μετά το +5,02% της 17ης Απριλίου. Άκρως δυσκίνητος τίτλος, από αυτούς που η πραγματική αξία του επιχειρηματικού ομίλου δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό, σε μόνιμη βάση μάλιστα. Ώθηση πιθανότατα έλαβε από το γεγονός ότι το κρατικό αμερικανικό fund DFC μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση, μπαίνει στο project της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector. Η συνδρομή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο. Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ 3 Νοεμβρίου 2023 - 21 Μαϊου 2024 

-- Alpha Bank: Πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση με συνολικά κέρδη 9,68%, με τον τίτλο να κλείνει στα 1,7680 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά χθες η μετοχή ξεκίνησε πτωτικά ωστόσο η αντίδραση των αγοραστών ήταν άμεση.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 3 Νοεμβρίου 2023 - 21 Μαΐου 2024 

-- Εθνική: Μεγάλα πακέτα χθες, έκανε συνολικό τζίρο 50,6 εκατ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο της αγοράς. Στη μετοχή μπαίνουν ξένοι που «βλέπουν» Ελλάδα αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ΕΤΕ. Ένα από αυτά είναι οι πολύ συντηρητικές παραδοχές του business plan που εύλογα δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερες επιδόσεις των ήδη ελκυστικών στόχων.

-- ΟΠΑΠ: Γύρισε αρνητικά το τρέχον έτος, χάνοντας πλέον 1,24%.

-- Αεροδρόμιο: Η αποκοπή μερίσματος (0,33 ευρώ ανά μετοχή) ήταν αυτή που προκάλεσε την πτώση (-2,44%), η οποία όμως ήταν μικρότερη της αποκοπής. Η μετοχή ετοιμάζεται να εισαχθεί σε κρίσιμους δείκτες, όπως τον FTSE 25. Η πορεία της μετοχής είναι κατώτερη των προσδοκιών γενικώς. Τη Δευτέρα 20/5 ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Παράσχης προέβη στην αγορά 11.700 μετοχών, με μέση τιμή τα 8,3565 ευρώ και συνολικό αντίτιμο 97,7 χιλ. ευρώ.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα της μετοχής του ΔΑΑ, 21 Μαΐου 2024

-- Cenergy Holdings: Η προοπτική deal με αμερικανικό όμιλο, έφεραν ράλι +3,28% χθες με τη μετοχή πλέον στα 8,82 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Κερδίζει +29% από τις 16 Απριλίου.

-- Viohalco: Κάποτε είχε εφτά εισηγμένες, μετά από συγχωνεύσεις και μάζεμα έπεσε στις τρεις (Viohalco, Cenergy Holdings και ElvalHalcor), ενώ σύντομα θα έχει τέσσερις με την είσοδο της Noval Properties που είναι ο βραχίονας του ομίλου στην ακίνητη περιουσία. Θυμίζουμε πως κάποτε ήταν εισηγμένες οι Βιοχάλκο, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Ελβάλ και ΕΤΕΜ ενώ είχε και ποσοστό 40% στη Σιδ. Μακεδοκίας (ΣΙΔΜΑ). Κανένας άλλος όμιλος δεν είχε φτάσει ποτέ σε εφτά εισηγμένες. Η μετοχή χθες έκλεισε στο +3,01% πιάνοντας τα 6,50 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Η πορεία της μετοχής της Viochalco, 3 Νοεμβρίου 2023 - 21 Μαΐου 2024 

-- Autohellas: Έβδομη σερί πτωτική συνεδρίαση με συνολικές απώλειες 3,88%. Στα 12,40 ευρώ η μετοχή, στο όριο να χάσει και τα 600 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση.

-- Mytilineos: Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της διάθεσης μέρους των μετοχών του Ευάγγελου Μυτιληναίου στον όμιλο σε ξένους επενδυτές. Η κίνηση εντάσσεται στον  ευρύτερο σχεδιασμό για την διεύρυνση της μετοχικής βάσης και την ενίσχυση του free float εν όψει της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τελικώς διατέθηκαν 7,2 εκατ. μετοχές (έναντι αρχικής πρόθεσης για τη διάθεση 4,5 εκατ. μετοχών) με τιμή διάθεσης τα 35,5 ευρώ ανά μετοχή με discount -8,8% από το χθεσινό κλείσιμο (38,94 ευρώ). Λογικά θα δούμε κάποια πίεση όπως είδαμε και στο αντίστοιχο placement της Jumbo, η μετοχή της οποίας ακόμα δεν έχει επανέλθει στα προ placement επίπεδα.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 3 Νοεμβρίου 2023 - 21 Μαΐου 2024 

-- S&P 500: Aναλυτές της Deutsche Bank αύξησαν τον στόχο για τον S&P 500 για το 2024, καθώς βλέπουν βελτίωση του outlook για τα εταιρικά κέρδη. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η ομάδων των αναλυτών με επικεφαλής τον Μπίνκι Τσάντα, αύξησε τον στόχο για τον δείκτη στις 5.500 μονάδες, περίπου 4% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 5.303 μονάδες. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 258 δολάρια το 2024, μια αύξηση 13% σε ετήσια βάση.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Οι αγορές μετά τον σεισμό, οι πιέσεις στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα

Η Τέρνα Ενεργειακή, το deal και η συνέλευση, η Eurobank με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, η ΔΕΗ χρωστάει ανοδική αντίδραση, το Αεροδρόμιο για πρώτη φορά κάτω από 8 ευρώ και το... ροντέο στην Ακρίτας.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κόπωση της αγοράς, η σταθερότητα της ΤΕΝΕΡΓ και τα... χάλια της ΕΧΑΕ

Οι πωλητές κρατούν το πάνω χέρι, η Eurobank αμύνθηκε, τριήμερο απωλειών για την Alpha, η Jumbo αντιδρά μετά το placement, αντίδραση από Viochalco, κακή πορεία για την ΕΧΑΕ, οι 11πτωτικές ημέρες της AVAX και υπό πίεση τα χαρτιά Κόκκαλη.