ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.

Ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αντέδρασε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας καθώς η διστακτικότητα στο ευρύτερο ταμπλό ήταν ξανά εμφανής, με την πλειονότητα των μικρομεσαίων μετοχών να κλείνει πτωτικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 64 που υποχώρησαν. Κάτι που παραγνωρίζουν οι… σχολιαστές της αγοράς, είναι ακριβώς αυτό. Η τελική εικόνα του Χ.Α. Ασχέτως αν ο Γ.Δ. έχει άνοδο ή πτώση, το ζητούμενο είναι τι κάνει η πλειονότητα των μετοχών της αγοράς.

Το Χ.Α. ακολούθησε κατά πόδας σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έως ότου η ΕΚΤ κάνει τις ανακοινώσεις για την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από το 2019 κατέγραφαν σημαντική άνοδο, όμως κατόπιν έχασαν μέρος της δυναμικής τους. Η μείωση κατά 0,25% των επιτοκίων είχε προεξοφληθεί, όμως αυτό που ανέμεναν οι αγορές ήταν οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, όμως εξέφρασε σθεναρές αμφιβολίες για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι όλοι οι δείκτες του πληθωρισμού έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες τόσο στον γενικό όσο και στον δομικό πληθωρισμό.

Το… φρένο που πάτησε η ΕΚΤ έφερε μερική αναδίπλωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο όπως και στις ευρωπαϊκές αγορές που περιόρισαν σημαντικά τα αρχικά τους κέρδη. Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 1.463,47 μονάδων (+1,37%) στις 15:00 μ.μ., όμως τελικώς έκλεισε πολύ χαμηλότερα στις 1.452,85 μονάδες με άνοδο 0,63%.

Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 2,81% στις 1.289,31 μονάδες στις 11:41 π.μ., όμως τελικώς έκλεισε με άνοδο 1,61% στις 1.274,31 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 127,5 εκατ. ευρώ, με τα 30 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Από το σύνολο του τζίρου, τα 119,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον Large Cap εκ των οποίων τα 77,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, που ανέβασαν σημαντικά ρυθμούς.

-- Ελλάκτωρ: Δυναμική εκκίνηση για τη μετοχή, με την εταιρεία να ανακοινώνει χθες αποτελέσματα α’ τριμήνου, με προσγείωση στο χαμηλό ημέρας στο κλείσιμο. Η μετοχή λίγο πριν της 11.30 βρέθηκε στα 2,55 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +2,61% για να κλείσει τελικά στα 2,475 ευρώ ή -0,40%. Χθες στη στήλη αναφερθήκαμε αναλυτικά στο μεγάλο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή. Οπότε το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί η αγορά δεν διορθώνει αυτή την απόκλιση; Πρώτα πρώτα, η εγχώρια αγορά δεν φημίζεται ούτε για την ορθολογικότητα ούτε για τα αντανακλαστικά της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέτοχος (όχι οι Ολλανδοί, προς άρση παρεξηγήσεων) με ισχυρή θέση ρευστοποιεί. Αυτό δείχνει και το διάγραμμα της μετοχής. Αν είναι έτσι, η λογική λέει ότι το πακέτο δεν θα αργήσει να τελειώσει, απελευθερώνοντας τη μετοχή.  Στο -2,94% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ 12 Δεκεμβρίου 2023 – 6 Ιουνίου 2024

-- ΓΕΚ Τέρνα: Αξιοσημείωτη η αντίθετη πορείας της μετοχής (-0,95%) σε σχέση με αυτή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,78%) με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι το deal της Τέρνα Ενεργειακής ολοκληρώνεται.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 12 Δεκεμβρίου 2023 – 6 Ιουνίου 2024

-- Aegean: Εκτός κλίματος η μετοχή, εμφανίζει μια εικόνα που δεν συνάδει με την τουριστική έκρηξη και το συνεπακόλουθο άλμα των μεγεθών της εταιρείας. Από τα μέσα Μαΐου καταγράφει απώλειες άνω του 10% και μέχρι τώρα δεν έχει βγει σοβαρή αντίδραση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στη ζώνη 11,5 με 12 ευρώ δημιουργεί μια βάση. Ισχυρότατα οχυρό φαίνεται ότι αποτελούν τα 11,5 ευρώ. 

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 12 Δεκεμβρίου 2023 – 6 Ιουνίου 2024

-- ΕΛΠΕ: Έχει ζωντανέψει μετά το placement η μετοχή. Βοήθησε πολύ η είσοδος του Ευάγγελου Μυτιληναίου και ακόμα περισσότερο η φημολογία ότι ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται στρατηγικά για τα ΕΛΠΕ, πληροφορίες που ο ίδιος δεν διέψευσε. Ουσιαστικά δήλωσε παρών, αν οι δυο μεγάλοι μέτοχοι των ΕΛΠΕ (Δημόσιο και Οικογένεια Λάτση) αποφασίσουν να πουλήσουν.

Η πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ, 12 Δεκεμβρίου 2023 – 6 Ιουνίου 2024

-- Πειραιώς: Στην κορυφή των συναλλαγών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση βρέθηκε χθες η Πειραιώς που έκανε το ¼ του συνολικού τζίρου με 36,4 εκατ. ευρώ, με την Eurobank να έχει συναλλαγές 14,8 εκατ., την Alpha Bank 14,1 και την Εθνική 11,92 εκατ. ευρώ.

-- Μαδρίτη: Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Από ελληνικής πλευράς το παρών δίνουν μέλη της διοίκησης και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μάλιστα σε μια καλή συγκυρία μετά τις εγκρίσεις για μερίσματα και τις ανοδικές αναθεωρήσεις για τα μεγέθη, όπως έκανε προχθές η Πειραιώς.

-- Δείκτες: Στους δείκτες FTSE Russell εισάγονται από 24 Ιουνίου οι μετοχές των Optima Bank και Orilina ΑΕΕΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, στους δείκτες Mid Cap, All-World, Total Cap και All Cap εισέρχεται η Optima Bank, ενώ η Orilina ΑΕΕΑΠ εισέρχεται στον δείκτη Micro Cap και Total Cap.

-- Cenergy Holdings: Νέα ιστορικά υψηλά τα 9,16 ευρώ που έκλεισε χθες ύστερα από τη νέα άνοδο σε ποσοστό 1,5%, με την κεφαλαιοποίηση πλέον να φτάνει στα 1,74 δισ. ευρώ, ανοίγοντας την ψαλίδα με τη μητρική Viohalco που αποτιμάται στα 1,62 δισ. ευρώ. Στο +28% και στην τρίτη θέση του FTSE 25 φέτος η Cenergy Holdings στο Χ.Α.

-- Autohellas: Το γαϊτανάκι της απαξίωσης συνεχίζεται. Νέα πτώση 1,72% στα 11,44 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από το Φεβρουάριο του 2023. Προβληματίζει εύλογα η συμπεριφορά της μετοχής, καθώς δεν συνάδει με τις επιδόσεις του ομίλου που είναι εξαιρετικές.

-- ΕΥΔΑΠ: Η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που δεν πέρασε καθόλου στο θετικό πρόσημο χθες. Σταθερά κάτω από τα 6 ευρώ το τελευταίο διάστημα, χθες έκλεισε στα 5,89 ευρώ με πτώση 1,34%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 2,51%. Με απώλειες 10,35% φέτος.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ταλαιπωρίας συνέχεια, η αναβάθμιση της Alpha και η ευκαιρία στα διυλιστήρια

Η αγορά χωρίς δυναμική, οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της Alpah Bank, η «βύθιση« στα διυλιστήρια και η ευκαιρία για τους υπομονετικούς, η έκτη διαδοχική ημέρα υποχώρησης για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ανθεκτικότητα της Intrakat.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κεραμίδα του έκτακτου φόρου, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ Τέρνα

Συνεδρίαση αντίρροπων δυνάμεων, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες τιμές στόχοι για τη ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» ΜΟΗ - ΕΛΠΕ λόγω έκτακτου φόρου και οι φήμες που πίεσαν τις τράπεζες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Οι αγορές μετά τον σεισμό, οι πιέσεις στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα

Η Τέρνα Ενεργειακή, το deal και η συνέλευση, η Eurobank με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, η ΔΕΗ χρωστάει ανοδική αντίδραση, το Αεροδρόμιο για πρώτη φορά κάτω από 8 ευρώ και το... ροντέο στην Ακρίτας.