ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η απρόσμενη εκτίναξη, τράπεζες σε μεγάλα κέφια, η Motor Oil και η ΔΕΗ

Άνετη κατάκτηση των 1.600 μονάδων με μεγάλο τζίρο, οι προσδοκίες φέρνουν νέο χρήμα στις τράπεζες, η Motor Oil πάνω από τα 22 ευρώ, η Aegean κέρδισε ύψος, η ΔΕΗ σε υψηλό 14,5 ετών και η Intralot πάνω από τα 1,10.

Διέψευσε και τους πιο αισιόδοξους η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ελάχιστοι περίμεναν ότι θα ήταν τόσο εύκολη και γρήγορη η κατάκτηση των 1.600 μονάδων, ενώ η αγορά δεν είχε δείξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις ότι έκρυβε τόση δυναμική.

Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα της Coca Cola HBC, που παραμένει η πιο βαριά μετοχή της αγοράς με συμμετοχή 10,4% στον Γενικό Δείκτη, έφεραν τον τίτλο σε άνοδο 7,9%, μια πολύ σπάνια εκτίναξη για τα δεδομένα της συγκεκριμένης μετοχής.

Με τη βοήθεια και των τραπεζών (+3,20%), ο Δείκτης έπιασε τις 1.600,97 μονάδες και μάλιστα με εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών, στα 212 εκατ. ευρώ, γεγονός που προσδίδει πειστικότητα στην ανοδική κίνηση. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε τίτλος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που να έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στις διεθνείς αγορές, η αναγγελία Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ειρήνευση στην Ουκρανία λειτούργησε θετικά, ενώ οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να υλοποιηθούν, γι' αυτό και δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τη Wall Street. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο και τα κέρδη του S&P 500 και του Nasdaq ξεπέρασαν το 1%, χάρη στις επιδόσεις της Nvidia.


Τράπεζες: Τα 113 εκατ. ευρώ των συναλλαγών στις τέσσερις συστημικές δείχνουν πολύ καθαρά την αύξηση του ενδιαφέροντος από ισχυρά πορτοφόλια, που παίρνουν θέση ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και αναθεωρημένων επιχειρησιακών σχεδίων στα τέλη του μήνα. Θυμίζουμε ότι την αρχή θα κάνει η Πειραιώς στις 24/2 και ακολουθούν η Eurobank στις 27/2 και η Alpha στις 28/2, ενώ αναμένεται να ορίσει η Εθνική τη δική της ημερομηνία.


Πειραιώς: Πιο ορμητική από τις άλλες τράπεζες στη χθεσινή συνεδρίαση, με άνοδο 3,91% στα 4,66 ευρώ. Μόλις στην αρχή του χρόνου κατάφερε να «σπάσει» τα 4 ευρώ του τελευταίου placement και από τότε ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία. Οι επεκτάσεις της διοίκησης Μεγάλου έχουν εξάψει τη φαντασία της αγοράς και δημιουργούν προσδοκίες ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, όπου θα αποκαλυφθούν περισσότερα και για τις κινήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική.


Alpha: Σε πολυετή υψηλά, με τη χθεσινή άνοδο κατά 3,21%, στα 1,848 ευρώ. Η τράπεζα ευνοείται σε περίοδο πτώσης των επιτοκίων από τη δομή του ισολογισμού της, ενώ έχει τα μεγαλύτερα πλεονάσματα κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Mediobanca. Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση 697.462 νέες μετοχές που προέρχονται από τη διανομή μετοχών σε 99 στελέχη του ομίλου.


Motor Oil: Ξέφυγε πάνω και από τα 22 ευρώ, με τη χθεσινή άνοδο κατά 1,56%. Ο όμιλος έχει αφήσει πίσω τις γνωστές δυσκολίες και έχει μπει σε περίοδο κινητικότητας για νέες συμφωνίες που θα επεκτείνουν το αποτύπωμά του στον χώρο της ενέργειας. Μετά τη μεγάλη πτώση του 2024, οι αναλυτές «βλέπουν» σημαντική (+36%) αύξηση των κερδών ανά μετοχή φέτος.


Aegean: Κατάφερε να κερδίσει ύψος (+3,17%) και να κλείσει στα 10,73 ευρώ. Το σημαντικό τεστ είναι βέβαια να ξεπεράσει τα 11 ευρώ, που έχει να τα δει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.


ΔΕΗ: Σε επίπεδο ρεκόρ 14,5 ετών η μετοχή με τη χθεσινή άνοδο κατά 1,41% στα 13,7 ευρώ. Μεγάλες οι προσδοκίες για το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν»  μεγάλη αύξηση κερδών ανά μετοχή και μερισματικής απόδοσης τη διετία 2025 - 2026.


Intralot: Πάνω από τα 1,10 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου 2024 και με τον μεγαλύτερο όγκο από τις 27 Δεκεμβρίου. Κλείσιμο χθες στα 1,1140 με άνοδο 2,20%.


Optima: Πολύ κοντά στο ρεκόρ της η μετοχή με το χθεσινό κλείσιμο στα 13,36 ευρώ. Αρκετά πακέτα στη χθεσινή συνεδρίαση.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι αναβάθμισης στο Χρηματιστήριο, σε νέα ύψη ο τραπεζικός κλάδος

Τα πονταρίσματα στην αναβάθμιση από τον οίκο Moody's έφεραν εβδομαδιαία κέρδη για τον Γενικό Δείκτη 4% και πάνω από 8% για τις τράπεζες. Νέα συνεδρίαση ισχυρής ανόδου κατά 1,33% και ο δείκτης πλησιάζει τις 1.700 μονάδες.
MARKET MAKER

Συνεχίζουν να σαρώνουν τράπεζες, η αλλαγή σκυτάλης και η διεθνής αβεβαιότητα

Οι ξένοι συνεχίζουν να σαρώνουν τραπεζικές μετοχές ενόψει της Moody's, η πτήση κερδών της Metlen, η ουκρανική πίεση στην Coca Cola HBC, οι φήμες για νέα διανομή της Ελλάκτωρ και η άνοδος της ΕΚΤΕΡ.