ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
Φωτο: Shutterstock

«Κουτσή» εβδομάδα, το μέρισμα της Ελλάκτωρ και οι γκρίνιες στη ΓΣ Intralot

Εβδομάδα δύο συνεδριάσεων, επιστρέφει στο ΧΑ η Τρ.Πειραιώς, κόβουν μέρισμα Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, τι έγινε στο rebalancing και ποια θα είναι τα νούμερα του ΟΠΑΠ μετά τη συγχώνευση με την Allwyn.

Ανέβασε ρυθμούς το Χρηματιστήριο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και μας έκανε το Σαββατοκύριακο να ονειρευόμαστε προσέγγιση των υψηλών. 

Ο τζίρος καλός λόγω του rebalancing και οι εντολές επίσης καλές σε πολλές μετοχές. CenergyCoca Cola και Αεροδρόμιο Αθηνών πήγαν εξαιρετικά. Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες λόγω εισροών για Metlen και Intralot ενώ μεγαλύτερη πίεση σημειώθηκε στην Ελλάκτωρ

Καλό τζίρο και πολλές εντολές αγοράς είχε και η τριπλή λήξη στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. 

Υπήρξαν αξιόλογες εντολές αγοράς σε όλα σχεδόν τα βαριά χαρτιά με αποτέλεσμα, μόλις άνοιξε η αγορά να πάει στα υψηλά της. Το γεγονός επίσης ότι το τελευταίο διάστημα κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης είναι κάτι που σχολιάζουν οι αναλυτές. 

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κουτσουρεμένη καθώς θα έχουμε μόλις 2 συνεδριάσεις, λόγω Χριστουγέννων. 

Όμως ξεκινάει με κάποιες σημαντικές εξελίξεις. Αρχικά να σημειώσουμε πως επιστρέφει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ολοκλήρωσε το reverse merger και πλέον επιστρέφει ξανά ως τράπεζα. 

Επαναλαμβάνουμε πως για τους μετόχους δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. 

Η άλλη εξέλιξη αφορά σε δύο μερίσματα. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα των 0,10 ευρώ που είναι έκτακτο μέρισμα λόγω της πώλησης της Telekom Romania και επίσης η Ελλάκτωρ διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 0,50 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 27% περίπου. 


Ελλάκτωρ: Σημειώστε πως η εταιρεία έχει κάνει δύο επιστροφές κεφαλαίου στο πρόσφατο παρελθόν ύψους 0,50 και 0,85 ευρώ και μαζί με τα 0,50 ευρώ τώρα φτάνει στα 1,85 ευρώ. Δηλαδή συνολικά από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση η Reggeborgh έχει δώσει κεφάλαια 644 εκατ. ευρώ στους μετόχους. 

Τότε βέβαια η αποτίμηση ήταν κάπου στα 270 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή η αποτίμηση χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή αποκοπή ήταν στα 640  εκατ. ευρώ περίπου. 

Σημειώνεται πως όλες οι διανομές είχαν να κάνουν με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Πλέον η εταιρεία διαθέτει τη Μαρίνα Αλίμου και κάποια ακίνητα. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η εταιρεία έχει κάνει λόγο για «προσωρινό μέρισμα». Έτσι έχει ανοίξει η όρεξη των επενδυτών και για τελικό μέρισμα. 

Προς το παρόν σήμερα λόγω της αποκοπής η μετοχή αναμένεται να γράψει σημαντικές απώλειες. 


ΟΠΑΠ: Συνεχίζεται το μάζεμα μετοχών στον ΟΠΑΠ και εύκολα μαζεύτηκε η προσφορά λόγω rebalancing με τους αγοραστές να κλείνουν στο υψηλότερο σημείο της ημέρας τη μετοχή. 

Η εκτίμηση της Citi είναι πως το 2026 το νέο σχήμα θα έχει EBITDA περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της εξαγοράς της PrizePicks την οποία υπολογίζει ότι θα φέρει περίπου 270 εκατ. ευρώ. 

Με βάση το νέο αριθμό μετοχών (804 εκατ. μετοχές) η αποτίμηση θα είναι στα 14,8 δισ. ευρώ. Το 2026 ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA θα είναι πάνω από 3 φορές και θα υποχωρήσει κάτω από τις 2,5 φορές από το 2027.  


ΕΥΔΑΠ: Δύο ευρώ το μήνα με διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα είναι η αύξηση στα τιμολόγια που για πολλά χρόνια ήταν καθηλωμένα. 

Θα υπάρξει μία επιβάρυνση στα νοικοκυριά, αλλά θυμηθείτε τι αυξήσεις έχουν γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τα τελευταία χρόνια. 

Η ΕΥΔΑΠ βάσει τις εισήγησης μέχρι το 2029 1,2 δισ. ευρώ και από αυτά θα βάλει τα 685 εκατ. ευρώ από δικά της κεφάλαια, ενώ σε σημαντικό ύψος θα ανέλθουν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα φτάσουν στα 515 εκατ. ευρώ. 

Για το αποχετευτικό σύστημα, το υδροδοτικό σύστημα, θα πάνε τα περισσότερα κεφάλαια, αλλά θα γίνουν και σημαντικές επενδύσεις για κτήρια και ψηφιακή αναβάθμιση. 

 

Η αγορά περίμενε την αύξηση και έτσι δεν είδαμε κίνηση στη μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Άλλωστε πρόσφατα είχε βρεθεί σε νέα υψηλά 3,5 ετών. 


Intralot: Επιβεβαιώθηκε αυτό που έγραφε η στήλη την Παρασκευή ότι θα είχε εντολές και μάλιστα ο όγκος ξεπέρασε τα 15 εκατ. τεμάχια. 

Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη. Επιπλέον η γενική συνέλευση ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας σε Bally's Intralot καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. 

Έτσι η μετοχή αποκτά μία ακόμα στήριξη, εκτός από τη στήριξη που έχει εδώ και μέρες από τους βασικούς μετόχους. 

Στη συνέλευση πάντως είχαμε λίγες γκρίνιες από μικρομετόχους κυρίως γιατί το άνωτα εύρος αγοράς ιδίων μετοχών ορίστηκε μόνο 1.5 ευρώ.  Αυτή η οροφή, σημείωσαν, είναι σαν να σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο που βλέπει η διοίκηση για το «χαρτί» τι στιγμή που υπάρχουν πολλές αναλύσεις που δίνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ