ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο «μαύρος» Σεπτέμβριος στο ΧΑ, η είσοδος της Optima Bank και ο ανθεκτικός ΟΠΑΠ

Πώς τα «εκλογικά» κέρδη του Δείκτη έπεσαν από το +19% στο +6%, η είσοδος της Optima με πολύ υψηλό δείκτη απόδοσης κεφαλαίου, η καλή πορεία του ΟΠΑΠ σε δύσκολη συγκυρία και ο «τζόγος» στην Αλουμύλ.

Νέα χαμηλά 4μήνου τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον τραπεζικό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Σεπτέμβριο να μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους περισσότερους ανθρώπους της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης κοντεύει να χάσει τα μεγάλα εκλογικά κέρδη, μετά τη νίκη της ΝΔ, με τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από το +19% που είχαν φτάσει το καλοκαίρι να έχουν περιοριστεί στο +6%. Παράλληλα, μετοχές όπως η Εθνική και η Eurobank έχουν υποχωρήσει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές με τις οποίες διαπραγματεύονταν την τελευταία Παρασκευή πριν τις εκλογές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Η πτώση του Σεπτεμβρίου σχεδόν έχει ισοφαρίσει τη μεγάλη πτώση του περασμένου Μαρτίου, όταν λόγω των Τεμπών και της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, ο Γ.Δ. έως τις 20/3 είχε υποχωρήσει κατά 9,01%, ξεκινώντας τον μήνα από τις 1.129,25 μονάδες, ενώ στις 20 Μαρτίου έκλεισε στις 1.027,47 μονάδες. Βεβαίως, συνολικά ο Μάρτιος βγήκε με απώλειες 6,61%, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ήταν ανοδικό. Τώρα, τον μήνα Σεπτέμβριο ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 8,55%, ο FTSE 25 χάνει 8,59%, o Mid Cap είναι στο -8,37%, ενώ ο ο τραπεζικός είναι στο -13,95%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 15 Μαρτίου 2023 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

Από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 27 Ιουλίου και έως τώρα είναι το υψηλό εννέα ετών και τεσσάρων μηνών, ο δείκτης υποχωρεί κατά 10,80% και αν δεν αντιδράσει σήμερα – αύριο, περνά σε bear market φάση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. O FTSE 25 από τα υψηλά της 27ης Ιουλίου χάνει 10,85%, o Mid Cap -10,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -17,58%.

-- ΟΠΑΠ: Η μόνη από τις 25 μετοχές του Large Cap που διατηρεί θετικό πρόσημο στον απρόσμενα… καταστροφικό Σεπτέμβριο. Ενισχύεται κατά 1,22%, την ώρα που υπάρχουν πολλές μετοχές με απώλειες από 10% έως 18,37%. Η ElvalHalcor είναι πρώτη σε απώλειες χάνοντας 18,37%, ασχέτως αν δεν είχε συμμετάσχει στο πρότερο ράλι. Η Viohalco υποχωρεί κατά 17,83%, περιορίζοντας σημαντικά την άνοδο του τρέχοντος έτους, ενώ η Aegean Airlines υποχωρεί σε ποσοστό 17,42% και η Ελλάκτωρ -17,10%. H Lamda Development χάνει 14,26%, η Jumbo -13,04%, η Helleniq Energy -12,21% κ.ο.κ. Αμυντική συμπεριφορά έχει και η Motor Oil που υποχωρεί κατά 2,04%, η Coca Cola HBC χάνει μόλις 1,42% και η Σαράντης -2,20%.

-- Optima: Εγκρίθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο της τράπεζας για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ. Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο ΧΑ μετά το Τ.Τ. που είχε γίνει πολλά χρόνια πριν την κρίση. Η τράπεζα θα διαθέσει 19.950.000 μετοχές. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος της τιμής διάθεσης της μετοχής ενώ την επόμενη ημέρα στις 27 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά. Περιττό να σημειώσουμε ότι η είσοδος της Optima στο ΧΑ γίνεται σε μια εξαιρετική επιτοκιακή συγκυρία που έχει οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ την κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας το 2020 διαμορφώθηκε στο -4,45%, το 2021 στο +6,61%, το 2022 στο +20,73% και τον Ιούνιο του 2023 στο 29,62%. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει και σε επίπεδα ρεκόρ την τιμή διάθεσης των μετοχών της. Η αγορά χρειάζεται ένα καλό IPO. Σημειώνεται ότι στους Cornerstone επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση περιλαμβάνεται και η Reggeborgh Invest, η οποία θα αποκτήσει 2.916.666 μετοχές ή το 3,958% των μετοχών της τράπεζας (μετά την ΑΜΚ). 

-- Τράπεζες: Στις τράπεζες, που το τελευταίο διήμερο χάνουν κοντά στο 7%, πρώτη σε απώλειες τον Σεπτέμβριο είναι η Alpha Bank χάνοντας 17,54%, ακολουθεί η Πειραιώς με πτώση 15,41%, η Εθνική είναι στο -15,17% και η Eurobank -9,17%. Ασφαλώς, τράπεζες και Γενικός Δείκτης είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε κάλλιστα μπορεί να βγει αντίδραση σήμερα ή προσεχώς. Σημειώνεται ότι η αγορά δεν έδωσε σημασία στο (νέο) μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τον τραπεζικό κλάδο.

-- Coca Cola HBC: Αν δεν ήταν η μετοχή της Coca Cola HBC, η εικόνα της οποίας τις τελευταίες ημέρες είναι εντυπωσιακή, ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν σήμερα πολύ χαμηλότερα από το όριο των 1.200 μονάδων. Η μετοχή της παραμένει σταθερή σε μια αγορά που βυθίζεται.

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC, Μάρτιος 2023 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

-- Αλουμύλ: Η χαρά του τζογαδόρου. Η μετοχή έχασε όλα τα μεγάλα κέρδη του καλοκαιριού και προσγειώνεται προς τη ζώνη των 2 ευρώ. Στα 2,36 ευρώ χθες (+4,86%) από 4,17 ευρώ που ήταν στις αρχές του περασμένου μήνα.

Η πορεία της μετοχής της Αλουμύλ, Μάρτιος 2023 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

-- Μακροπρόθεσμοι: Η ψυχρολουσία του Σεπτεμβρίου έχει οδηγήσει πολλές μετοχές σε ελκυστικά επίπεδα. Ασφαλώς και μπορεί να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές, ωστόσο τράπεζες, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, για να αναφέρουμε ορισμένες, έχουν «γυρίσει» σε επίπεδα που φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Το smart money αγοράζει, οι τράπεζες ανεβάζουν στροφές και η αποτίμηση των mezz

Γιατί η αγορά μπορεί να γράψει νέα υψηλά έτους πριν την εκλογική αναμέτρηση, οι τραπεζικές μετοχές επανέρχονται στο προσκήνιο, γιατί τα mezzanine μπορεί να κάνουν τη διαφορά και πώς ο ΟΠΑΠ αποκαθήλωσε τον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σπριντ στο κλείσιμο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών, η ΜΥΤΙΛ και η Lavipharm

Τα «χτυπήματα» των αγοραστών που έφεραν το θετικό κλείσιμο, το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές, η έκπτωση που διατηρούν οι τραπεζικές μετοχές, η εντυπωσιακή τιμή στόχος για τη ΜΥΤΙΛ και η ταλαιπωρία της Lavipharm.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η πίεση στην Εθνική, πακέτα στον ΟΠΑΠ, το γύρισμα της Ελλάκτωρ και η Intracom

Γιατί δεν ανησυχεί το «κλείδωμα» κερδών στις τράπεζες, οι κινήσεις αγοραστών στον ΟΠΑΠ, οι «στημένοι» για Ελλάκτωρ, τα ιστορικά υψηλά της Entersoft και η παράλληλη άνοδος Intracom - Κλουκίνας Λάππας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η Εθνική και ο MSCI, η ταλαιπωρία των ΕΛΠΕ, οι φήμες για Lavipharm και η ΚΡΙ-ΚΡΙ

Ο Νοέμβριος των κερδών, η αναδιάρθρωση του MSCI και η μετοχή της ΕΤΕ, η ανοδική κίνηση που «χρωστούν» τα ΕΛΠΕ, οι απώλειες του ΟΠΑΠ, το ράλι της Κρι Κρι και οι φήμες που έδωσαν ώθηση στη Lavipharm.
MARKET MAKER

Το ΧΑ στο στόχαστρο ισχυρών ξένων, οι τράπεζες στο προσκήνιο, η ΔΕΗ και η Optima

Η επιστροφή διεθνών κεφαλαίων στην αγορά και η προοπτική των 1.300 μονάδων, οι τράπεζες σε ρόλο «ατμομηχανής», η ΔΕΗ σε πορεία για τα υψηλά έτους, η Optima «έσπασε» την τιμή εισαγωγής, η Motor Oil «ξεκόλλησε» και η Κρι-Κρι σε ιστορικά υψηλά.