ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Tον Δεκέμβριο το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, μειώθηκε η παρακράτηση της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το 60% στο 30%, το οποίο οδήγησε σε πενταπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς και για το επίδομα μητρότητας και την επιτάχυνση απονομής των επικουρικών συντάξεων, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, ο κ. Μηλαπίδης απάντησε ότι, μέσα στον Δεκέμβριο του 2023, πριν από τις γιορτές, θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 ευρώ έως 200 ευρώ όσοι συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση, καθώς έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκαθάρισε πως, όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει η οικονομία, τόσο θα «ροκανίζεται» η προσωπική διαφορά, ενώ δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους, πριν από τις γιορτές, καθώς αυτές προκαταβάλλονται.

Αναφορικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, μειώθηκε η παρακράτηση της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το 60% στο 30%, το οποίο οδήγησε σε πενταπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων.

«Από την 01η/01/2024, καταργείται η παρακράτηση αυτή και μαζί της το παράδοξο να γίνεται η κράτηση αυτή είτε δουλεύει ένας συνταξιούχος μία ημέρα είτε 25 μέσα στον μήνα» υπογράμμισε ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διευκρίνισε ότι, πλέον, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρο το ποσό της σύνταξής του και θα καταβάλλεται ένας πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στον μισθό. «Συνεπώς», όπως εξήγησε, «αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτήν θα την λαμβάνει ακέραια και, αν λαμβάνει 1.000 ευρώ από μισθωτή εργασία, εισάγεται ένας πόρος 10%, κατά συνέπεια, 100 ευρώ επί του μισθού».

Μάλιστα, ο κ. Μηλαπίδης ξεκαθάρισε πώς από όσα μοντέλα έχουν «τρέξει» έως τώρα φαίνεται ότι το 90% των συνταξιούχων θα έχει οικονομικό όφελος, ενώ, για πρώτη φορά, η διάταξη αυτή θα επιτρέψει και στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν και να πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι ΑμεΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξή τους ή στο να δουλέψουν. Με τον νέο νόμο, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη σύνταξη με την εργασία τους, ακόμα και αυτοί που παίρνουν κάποιο επίδομα αναπηρίας».

Για το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο κ. Μηλαπίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, «που άργησε πολύ η πολιτεία να το κάνει δεκτό». «Είχαμε μητέρες στον δημόσιο τομέα που είχαν άλλες απολαβές κατά τη διάρκεια της κύησης-λοχείας και μετά τη γέννηση και στον ιδιωτικό τομέα μία άλλη κατηγορία. Πέρυσι, επεκτάθηκε αυτό το επίδομα από τους 6 στους 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και, από το νέο έτος, επεκτείνεται και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες» προσέθεσε ο ίδιος.

Τέλος, σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι ο βασικός στόχος του ΕΦΚΑ, την προηγούμενη τετραετία, ήταν η αποκλιμάκωση των κύριων συντάξεων, ο οποίος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι καθυστερήσεις μειώθηκαν σημαντικά. «Πλέον, μέσα σε 3-4 μήνες, βγαίνει η σύνταξη. Υπήρχε ζήτημα και με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς, για να την πάρει κάποιος, έπρεπε να εκδοθεί πρώτα η κύρια. Στο νομοσχέδιο, που έρχεται, υπάρχει διάταξη ενιαιοποίησης κανόνων δημοσίου και ιδιωτικού, οπότε η επικουρική σύνταξη στο δημόσιο θα βγαίνει και αυτή, με μόνη προϋπόθεση την δεκαπενταετία, που θα αποκλιμακώσει κατά 13.000 τις συντάξεις μέσα στο τρέχον έτος» αποσαφήνισε ο κ. Μηλαπίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Ύψιστη προτεραιότητα η κοινωνική ασφάλεια των πολιτών

«Η ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει εγχώριες επενδύσεις» επισήμανε η υπουργός Εργασίας
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Ο μέσος χρόνος απονομής της σύνταξης είναι 60 ημέρες

«Ο ΕΦΚΑ ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά εκείνους που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξει μία προετοιμασία από μέρους τους για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και την ταχύτερη απονομή σύνταξης» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Τα Ταμεία Ασφάλισης μπορούν να χρηματοδοτούν εγχώριες επενδύσεις

«Για την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να εργάζονται, στόχος είναι ακόμα περισσότεροι συνταξιούχοι που το επιθυμούν, να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων

«Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με σκοπό την αυξημένη συνταξιοδοτική αποταμίευση» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Διάταξη θα απλοποιεί τις διαδικασίες για επικουρική σύνταξη

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 32.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Με την αλλαγή που έρχεται το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ».