ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Morgan Stanley: Στο 1,3% θα υποχωρήσει η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

Για το σύνολο του έτους ο αμερικανικός όμιλος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,3%, υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, με σταθερή αποκλιμάκωση για πληθωρισμό, έλλειμμα και χρέος.

Ρυθμό ανάπτυξης 1,3%, σε ετήσια βάση, θα επιτύχει η ελληνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2,7% που πέτυχε στο β’ τρίμηνο, όπως εκτιμά η Morgan Stanley. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη 6/12 από την ΕΛΣΤΑΤ. 

Για το σύνολο του έτους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζα αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,3%, με τον ρυθμό να παραμένει σε αυτό το επίπεδο και το 2024, ενώ το 2025 θα ενισχυθεί ελαφρά και θα διαμορφωθεί στο 2,5%. 

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επενδύσεων, με μεγάλη στήριξη από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, με την εγχώρια ζήτηση να έχει θετική συμβολή στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα είναι βαρίδι. Παράλληλα αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,3% για το σύνολο του έτους, στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος στο 2,2%, στο 1,2% το 2024 και στο 1% το 2025, ενώ πορεία αποκλιμάκωσης θα ακολουθήσει και το χρέος στο 160,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 153% του ΑΕΠ το 2024 και στο 147,9% του ΑΕΠ το 2025. 

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με καλούς ρυθμούς, και άρα θα ευθύνεται για μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 καθώς και για περίπου τη μισή από την ανάπτυξη του 2024 και του 2025. Τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.

Κατά το 2024 και το 2025, οι επενδύσεις αναμένεται να γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, λόγω της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέπει πλεονάσματα η Κομισιόν αλλά επικρίνει τις ρυθμίσεις χρεών

Τις προβλέψεις της για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια επαναλαμβάνει η Επιτροπή, ενώ επιφυλάσσει δυσμενή σχόλια για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε η οικονομία το σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επανήλθε στα «προ Daniel» επίπεδα το β' τρίμηνο του έτους ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει η Eurobank. Θετικές ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου 2024, σημείο προβληματισμού οι εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει η ΤτΕ με ρυθμό ανάπτυξης +2,2%

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχιστεί η καλύτερη πορεία της οικονομίας έναντι της ευρωζώνης. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 3%.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το όνειρο της σύγκλισης με την Ευρώπη: Μαραθώνιος η αύξηση εισοδήματος

Πριν την κρίση, η Ελλάδα έφτασε στο 98% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ, αλλά έχει επιστρέψει στο 67%. Απαιτείται αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, επισημαίνει σε ανάλυση η Alpha Bank. «Αγκάθι» το δημογραφικό.