ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύμβολο ασφάλειας ζωής
Φώτο: Shutterstock

ΕΑΕΕ: Αύξηση 9,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο 9μηνο, στα 3,80 δισ.

Η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 3,80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,95 δισ. ευρώ αφορά ασφαλίσεις κατά ζημιών και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζωής.

Αύξηση 9,7% κατέγραψε η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιρειών στο εννεάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), που περιλαμβάνει στοιχεία από 49 ασφαλιστικές εταιρείες, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής. 

Αναλυτικά, η παραγωγή ασφαλίστρων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 3,80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,95 δισ. ευρώ αφορά ασφαλίσεις κατά ζημιών και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζωής.

Επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, οι ασφαλίσεις κατά ζημιών σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ οι ασφαλίσεις ζωής εμφάνισαν άνοδο 8,4%.

 

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρείας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Η ανωτέρω αποτύπωση της παραγωγής ασφαλίστρων, αναφέρεται στην καταγραφή του συνόλου των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων από τις πρωτασφαλίσεις (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στο πλήρες των ποσών (ανεξαρτήτως αν αφορούν περιοδικές καταβολές ή εφάπαξ πληρωμή ασφαλίστρων), έτσι όπως ταξινομούνται στους κλάδους ασφαλίσεων σύμφωνα με τον Ν.4364/2016 (κατόπιν της προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος).

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η ιδιωτική ασφάλιση πυλώνας για την ελληνική οικονομία το 2026

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέδειξε τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, τονίζοντας τις προκλήσεις για την αγορά, την εποπτεία, την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα των ασφαλειών το πρώτο τρίμηνο

Ο ασφαλιστικός τομέας της Κίνας σημείωσε αύξηση 6,2% στα έσοδα ασφαλίστρων φτάνοντας τα 2,31 τρισεκατομμύρια γιουάν το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σταθερή άνοδος για τα ασφάλιστρα ζωής (7,3%) και περιουσίας (2,9%), σύμφωνα με την IAC.