ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Καμία μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό άνω του 3%

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει ότι η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει μία πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δει τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα  επίπεδα ρεκόρ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters. 

«Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε ότι «πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού μειώσουμε τα επιτόκια». Εκτός από την αύξηση των τιμών, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να καταδεικνύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2%. «Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας» πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% αυτό το τρίμηνο, 2,9% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους και 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Πάντως οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος μειώσεις της ΕΚΤ κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 2,5% .

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» η Λαγκάρντ τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια

Δεν συζητήθηκε μείωση σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είναι ακόμη η ώρα να κατεβούν οι άμυνες, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση κατά 1,5% το 2024, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αισιόδοξη για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ, ανοίγει ο δρόμος για χαλάρωση

Σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Αναθεωρημένες προς το καλύτερο, ιδιαίτερα για το 2024, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ανοίγουν τον δρόμο για μείωση επιτοκίων.