ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Στο 1,3% υποβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2024 ο οίκος DBRS

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα φθάσει στο 2,2%, ενώ για το 2025 την τοποθετεί στο 2%. Αναμένεται αποκλιμάκωση της ανεργίας και διαμόρφωση στο 9,9% για το 2024 από 11,1% φέτος.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 στο 2,2%, δηλαδή κατά 0,3% υψηλότερα σε σύγκριση με πριν, προχωρά ο οίκος DBRS. 

Παράλληλα υποβαθμίζει κατά 0,2% την εκτίμηση για το 2024, με την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 1,3%,ενώ εκτιμά ότι το 2025 θα φθάσει στο 2%.  Αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας από 11,1% για το τρέχον έτος, στο 9,9% το 2024 και στο 9,3% για το 2025. 

Αναφερόμενος στο σύνολο των οικονομιών τις οποίες καλύπτει σημειώνει ότι οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν δυσοίωνες και οι προβλέψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ αποτελούν την κύρια εξαίρεση, με τις προβλέψεις να αναβαθμίζονται και να συγκλίνουν στο 1,2%. 

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και ανεργία

 

Όπως σημειώθηκε και σε αντίστοιχη έκθεση του οίκου τον Σεπτέμβριο, οι μέσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν σταδιακά προς τα πάνω κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων από τον Σεπτέμβριο ήταν πιο ανάμεικτες, τόσο ελαφρώς ανοδικές όσο και ελαφρώς καθοδικές, αλλά με τις περισσότερες θετικές αναθεωρήσεις να αφορούν τις αναδυόμενες αγορές ή ορισμένες από τις μικρότερες προηγμένες οικονομίες. 

Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων ήταν μικτές. Παρόλο που παρατηρείται κάποια αύξηση των μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν απολύσεις ή άλλες μειώσεις προσωπικού, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε αμείωτη σε αρκετούς βασικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, ταξίδια) στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ΗΠΑ) η χαμηλή ανεργία αντανακλά επίσης σε κάποιο βαθμό την αυξημένη μη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία. 

Οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές, ακόμη και όταν οι προοπτικές για προσλήψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ειδικά στον Καναδά, ο ταχύς ρυθμός μετανάστευσης έχει στηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη και έχει αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων εργαζομένων, αλλά έχει επίσης συμβάλει σε αυξημένες ανοδικές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών και των συναφών υπηρεσιών. Η ανεργία αναμένεται γενικά να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως το 2025 στις περισσότερες από τις οικονομίες που καλύπτονται, με μέτριες μόνο αυξήσεις.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Αναμένεται ότι οι κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια πολιτικής για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά τα επιτόκια ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται και πάλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. 

Οι στενές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν στη συνέχιση των μισθολογικών πιέσεων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να διατηρήσουν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα. Οι εργατικές διαμάχες είναι ένα σημάδι των πιέσεων κόστους, αλλά εμφανίζονται συγκεντρωμένες στους τομείς της μεταποίησης, όπου έχει διαφανεί κάποια τιμολογιακή ισχύς (εν μέρει λόγω της ισχυρής ζήτησης και των ελλείψεων στην παραγωγή). Παρ' όλα αυτά, η εξασθένηση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε γρήγορα να μειώσει την ικανότητα των κατασκευαστών είτε να μετακυλήσουν είτε να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος. 

Ομοίως, θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του. Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να βρίσκονται σε ισχυρή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει την πρόκληση των χαμηλότερων πραγματικών επιπέδων εισοδήματος και των αυξανόμενων πληρωμών χρέους. 

Η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη. Οι αναδυόμενες αγορές με συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, αδύναμης εξωτερικής θέσης και λιγότερο ρευστών νομισμάτων θα απαιτήσουν αυστηρότερες πολιτικές, γεγονός που θα εξασθενίσει περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών έχει ήδη δει την κορύφωση του πληθωρισμού και μερικές έχουν ήδη ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης. 

Στην Ασία, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δει χαμηλότερες κορυφώσεις του πυρήνα του πληθωρισμού (ως επί το πλείστον μεσαία μονοψήφια νούμερα) και μερικές, όπως η Κίνα, έχουν πολύ χαμηλό πληθωρισμό για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, αν και εξακολουθεί να ανησυχεί για τον υπερβολικό δανεισμό, έχει κατά συνέπεια αρχίσει να χαλαρώνει. Σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής (π.χ. Βραζιλία), ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πριν από ένα χρόνο και μερικές κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης ξεκινήσει κύκλους χαλάρωσης για να αποφύγουν να αφήσουν τα επιτόκια πολιτικής σε υπερβολικά περιοριστικά επίπεδα.

Οι βασικοί κίνδυνοι

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας. Παρόλο που οι δυτικές προσπάθειες να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. 

Ομοίως, οι διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν. Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, παραμένουν επίσης δυνητική πηγή κλυδωνισμών. 

Παρόλο που οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε ακόμη να υπάρξει επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Παρ' όλα αυτά, οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται ότι θα συμβάλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της αναμενόμενης επιβράδυνσης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Ισχυρή ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, αλλά φτωχοί οι Έλληνες

Η κρίση χρέους της προηγούμενης 10ετίας έχει δημιουργήσει ένα «μεγάλο κενό» στην ελληνική οικονομία, το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί μία γενιά για να καλυφθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.