ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κούρσα ανόδου στα εμπορικά ακίνητα ενώ υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν το α' εξάμηνο του 2023 οι τιμές γραφείων και καταστημάτων, ενώ στην ευρωζώνη η πτώση ξεπερνά το 10% από το β' εξάμηνο του 2022. Παρά την άνοδο, οι τιμές παραμένουν σε απόσταση από το 2010.

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων (γραφεία - καταστήματα) στην Ελλάδα, την ώρα που παρουσιάζουν έντονα σημάδια κόπωσης στην ευρωζώνη, με πτώση τιμών που ξεπερνά το 10% από το β' εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν το α' εξάμηνο κατά 2,8% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υποχώρησαν κατά 0,4% στη Θεσσαλονίκη και αυξήθηκαν κατά 4,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2022 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 3,5%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 5,9%, για τη Θεσσαλονίκη 5,7%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Το α΄ εξάμηνο του 2023, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 1,7% το α΄ εξάμηνο του 2022 και 1,8% το β΄ εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2022, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%.

Πάντως σε όλους τους επιμέρους δείκτες για τιμές και μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων η αγορά εξακολουθεί να απέχει από τα επίπεδα του 2010. Στις τιμές γραφείων στην Αθήνα και μισθωμάτων γραφείων στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται επίπεδα πολύ κοντά στο 2010 (πάνω από 98 με βάση το 100 για το 2010).

Άνοδος και για καταστήματα 

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2023 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 4,9% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 4,2% στη Θεσσαλονίκη και 2,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2022 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 6,1% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 8,5% για την Αθήνα, 6,3% για τη Θεσσαλονίκη και 2,1% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 2,8% το α΄ εξάμηνο του 2022 και κατά 1,7% το β΄ εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2022 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,4%.

 

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Όπως έχει σημειώσει το ΒD, αν και στερεύουν οι νέες συμφωνίες λόγω της αύξησης στο κόστος του χρήματος, η αγορά των γραφείων παραμένει ελκυστική, τονίζουν ειδικοί. Σε έκθεση της για το γ’ τρίμηνο, η Cushman Wakefield Proprius αναφέρει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς στον τομέα των γραφείων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ισχυρά».
 
«Η διαθεσιμότητα των πράσινων κτιρίων επενδυτικής ποιότητας είναι πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση για αυτούς τους χώρους αυξάνεται», συνεχίζει η εταιρεία. Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ο κορυφαίος παίκτης από πλευρά της ζήτησης στην Αθήνα, αν και ένας υψηλός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο εργάζεται από το σπίτι.

Για το τρίμηνο, η μέση τιμή ενοικίου ανήλθε σε 28 ευρώ τ.μ, υπερβαίνοντας ακόμα και τα 30 ευρώ ανά τ.μ. σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αύξηση των ενοικίων στα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η στροφή προς την υβριδική εργασία υποστηρίζει τη ζήτηση για βιώσιμο χώρο καλύτερης ποιότητας, συνεχίζει η Cushman Wakefield Proprius.

Για το 2024, η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να παραμείνει χαμηλή σε σχέση με τη ζήτηση, με ένα μεγάλο ποσοστό να έχει ήδη δεσμευθεί, καταλήγει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ