ΓΔ: 1445.47 -0.03% Τζίρος: 37.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Economist: Γιατί είναι πρότυπο η Ελλάδα για τις ξένες κυβερνήσεις

Η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού, εάν το αποφασίσεις μπορείς να εφαρμόσεις ακόμη και επώδυνες μεταρρυθμίσεις και να μην χάσεις τον στόχο σου.

Ως «leader of the year» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Economist στο βασικό του άρθρο, τονίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες. 

Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό πριν από δέκα χρόνια η χώρα είχε βυθιστεί στην κρίση και είχε γελοιοποιηθεί από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει και ακραία κόμματα, είτε αριστερής είτε δεξιάς κατεύθυνσης, ήταν αχαλίνωτα. Η κυβέρνηση ήταν τόσο απελπισμένη που στράφηκε στην Κίνα, πουλώντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό του Πειραιά. 

Σίγουρα αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι τέλεια, σπεύδει να προσθέσει ο Economist, καθώς ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και την κακοτεχνία των υποδομών- ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν.

Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. 

Η Ελλάδα δείχνει ότι ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού, εξακολουθείς να μπορείς να εφαρμόσεις σκληρές αλλά λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτήσεις το κοινωνικό συμβόλαιο, να στηρίζεις τον συγκρατημένο πατριωτισμό και κυρίως να κερδίζεις τις εκλογές. «Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο το 2024, οι δημοκρατικές χώρες έχουν τώρα κάπου να κοιτάξουν για παράδειγμα», καταλήγει το άρθρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία κατατάχθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή της λίστας του Economist μεταξύ 35 κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου, με την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να είναι αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η πρωτιά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοχλός ανάπτυξης το Χ.Α. με νέες εισαγωγές και ιδιωτικοποιήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του 2024 προχωρά σε δύο μειώσεις φόρων: του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% από 0,2%.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για οικονομική ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων υπογράμμισε ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα να οδεύσει με σταθερότητα και να προχωρήσει με υπεύθυνα βήματα στην ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφ. Προϋπολογισμού: «Καμπανάκι» και για το 2022 αποτελεί η πανδημία

Στη γνωμοδότησή του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζει ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει εάν δεν υπάρξει πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων.