ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Economist: Κορυφαίες επιδόσεις διεθνώς για ελληνική οικονομία και αγορά

Την καλύτερη πορεία σε μία σειρά δεικτών έχει η ελληνική οικονομία για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων.

Κορυφαία οικονομία της υφηλίου και μάλιστα για δεύτερη διαδοχική χρονιά είναι η ελληνική, σύμφωνα με τον Economist, βάσει μία σειράς δεδομένο που εξετάζει. 

Η ελληνική οικονομία συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε δείκτες όπως: 

  • Πληθωρισμός
  • Εύρος πληθωρισμού
  • ΑΕΠ
  • Θέσεις εργασίας και
  • Επιδόσεις του Χρηματιστηρίου. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «στην κορυφή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα - ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης». 

Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη πορεία του Χρηματιστήριου Αθηνών, όπου τονίζεται ότι «για εντυπωσιακές αποδόσεις θα πρέπει να κοιτάξετε την Ελλάδα. Η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανίσχυρη χρεοκοπία της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, που κάποτε ήταν η νέμεση της Ελλάδας, εξήρε "τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας" και "τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά"».

 

Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους υποτονικούς βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία.

Η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση για το 2023. Η πρώτη μέτρηση εξετάζει τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητες συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και, ως εκ τούτου, αποτελεί έναν καλό δείκτη της υποκείμενης πληθωριστικής πίεσης. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διατήρησαν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ελβετία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αλλού στην Ευρώπη, ωστόσο, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις. Στην Ουγγαρία ο πυρήνας του πληθωρισμού τρέχει με ρυθμό περίπου 11% σε ετήσια βάση. Η Φινλανδία αγωνίζεται επίσης.

Στις περισσότερες χώρες ο πληθωρισμός γίνεται λιγότερο επιθετικός - όπως μετράται με βάση το «εύρος του πληθωρισμού», το οποίο υπολογίζει το μερίδιο των στοιχείων στο καλάθι τιμών καταναλωτή όπου οι τιμές αυξάνονται κατά περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση. Οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια το 2022, νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες του πλούσιου κόσμου, και τώρα φαίνεται να αποκομίζουν τα οφέλη. Στη Νότια Κορέα το εύρος του πληθωρισμού έχει μειωθεί από 73% σε 60%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Αμερική και τον Καναδά, όπου το εύρος του πληθωρισμού έχει μειωθεί ακόμη πιο απότομα, μπορούν επίσης να πάρουν κάποια εύσημα.

Οι επόμενες δύο μετρήσεις -η αύξηση της απασχόλησης και το ΑΕΠ- υποδηλώνουν το βαθμό στον οποίο οι οικονομίες αποδίδουν στους απλούς ανθρώπους. Πουθενά δεν τα πήγε θεαματικά καλά το 2023. Αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία χωρών είδε το ΑΕΠ να μειώνεται. Η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 4,1%. Η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επίσης κακές επιδόσεις. Η Γερμανία παλεύει με τις επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα. Η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.

Η Αμερική τα πήγε καλά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση. Επωφελήθηκε από την παραγωγή ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από τις επιπτώσεις μιας γενναιόδωρης δημοσιονομικής τόνωσης που θα εφαρμοστεί το 2020 και το 2021.. Η απασχόληση του Καναδά αυξήθηκε. Παρά τον πόλεμό του με τη Χαμάς, το Ισραήλ, το οποίο υπολογίζει την Αμερική ως τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, έρχεται τέταρτο στη συνολική κατάταξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτο σε απόδοση στην Ευρώπη, καλή εκκίνηση το '22

Πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης «έπιασε» τις 950 μονάδες, καταγράφοντας στη συνεδρίαση της Πέμπτης νέο υψηλό επτά ετών. Υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κοντόπουλος: Πύλη για την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα το ΧΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ σημείωσε ότι το 2021 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% ήλθαν από το εξωτερικό. Κίνητρα για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ.