ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Στουρνάρας: Απαιτούνται ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πιστοποιεί την επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα, υπογραμμίζοντας χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για φτάσει σε «Α» πιστοληπτική ικανότητα η Ελλάδα.

Στην καλή πορεία των δημοσιονομικών και των ρυθμών ανάπτυξης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας για περαιτέρω αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και αποτελεί την απαρχή μια νέας προσπάθειας για να αυξηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού. Υπογράμμισε το γεγονός ότι πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη, γραφειοκρατία στο Δημόσιο και φοροδιαφυγή που αποτελούν και προτεραιότητες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει οι μέσες μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να ακολουθούν την μέση αύξηση της παραγωγικότητας ενώ εστίασε στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον παραγωγικό τομέα. «Όταν τα αντιμετωπίσουμε όλα αύτα θα φτάσουμε σε πιστοληπτική ικανότητα Α» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Για το πρόστιμο ύψους 41,7 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για εναρμονισμένη πρακτική και το ύψος των χρεώσεων σε συναλλαγές ανάληψης μετρητών με κάρτα μίας τράπεζας από το ΑΤΜ μίας άλλης, ο κ. Στουρναρας σημείωσε οτι αποδεικνύεται πως οι θεσμοί λειτουργούν, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται η ενδυνάμωση των μικρών τραπεζών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.

Όσο αναφορά την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως «αργήσαμε να δημιουργήσουμε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα», σχολιάζοντας πως το 6% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από τα ξένα πανεπιστήμια, και επισήμανε πως η Παιδεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την αγορά εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Εύρωστη η οικονομία με ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα

Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ καταγράφεται με σημαντικό ρυθμό επαναπατρισμός κεφαλαίων από καταθέσεις που είχαν «βγει» στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες μείωσαν κατά 90% τα «κόκκινα δάνεια»

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάστηκε από την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και τη συγκράτηση του κόστους.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Έτος ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες το 2022

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως ενώ οι προοπτικές για τις τράπεζες προδιαγράφονται θετικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την SVB για τις ελληνικές τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τράπεζες με το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με την SVB, ενώ χαρακτήρισε ως αποτελεσματική την αντίδραση των αμερικανικών αρχών.